21 Aralık 2010 Salı

Chocolate con Churros-Çikolatalı Tulumba Tatlısı




İspanyol´ların yaptığı ve  görünüşü bizim tulumba tatlısına benzeyen (ancak şerbetsiz, üzerine toz şeker serpiyorlar) ve Churreria denen özel büfelerde  ve cafeteryalarda satılan  bir tür hamur tatlısıdır Churros. 
(Ben ona çikolatalı tulumba tatlısı diyorum)

Süpermarketlerde de dondurulmuş olarak bulunabilen bu çok tipik  İspanyol tatlısı bazı ülkelerede yayılmış durumdadır. 
Mesela; Uruguay, Arjantin, Chile, Meksika, Peru, Dominik Cumhuriyeti ve Venezuella. Brezilya´da da oldukça popüler bir tatlı olan Churros, genellikle kış aylarında ve sıcak çikolatayla birlikte yenir.
Kahvaltıda yada kafeteryalarda dinlenmek ve birşeyler içmek için oturduklarında sıkça tüketirler.Yapımı son derece basit ve ekonomiktir.




Malzemeler :

4 kişilik

Churros İçin :

  200 gr  un
  350ml süt (süt yerine su da kullanabilirsiniz)
 100 gr tereyağ
 1 Yumurta
 1 Çay kaşığının yarısı kadar tuz
 Kızartmak için zeytinyağı
 Yarım çay  bardağı toz şeker (üzerine serpmek için)

Eğer şekerle aranız yoksa sadece çikolataylada yetinebilirsiniz veya orjinalinde bu olmamakla birlikte, Churros´u sevdiğiniz marmelatlar, reçeller ve çekilmiş ceviz yada fıstık içiylede  servis etmeniz mümkündür.

Sıcak Çikolatalı sos için :

500ml süt
120 gr bitter çikolata
15 gr mısır nişastası (Koyulaştırmak için)
1 çay kaşığı tereyağ
Tarçın ( isteğe bağlı)
Çekilmis ceviz (isteğe bağlı)

Not : Çikolata sosunu nasıl istiyorsanız yapabilirsiniz.Dilerseniz piyasada hazır satılan çikolata soslarını kullanabileceğiniz gibi bildiğiniz herhangi bir sosu da uygulayabilirsiniz.

Hazırlanışı :

Churros hamuru için, su veya sütü bir tencerede tereyağ ve tuz ile kaynatın.Su kaynayıp yağ eridiğinde unu ekleyerek kısık ateşte karışım bir top şeklini alana kadar tahta kaşıkla karıştırın.Hamur top şeklini aldığında ateşi kapatın ve hamuru ılınmaya bırakın.Hamurun sıcaklığı geçtiğinde yumurtayı ekleyin ve iyice karıştırıp özleştirdikten sonra krema sıkma aletine doldurun. ( bu alet yoksa elinizlede yapabilirsiniz)


Hamurdan tulumba tatlısı şeklinde ancak daha uzun parçalar
( 5-6 cm büyüklüğünde) yaparak kızgın yağda arkası ve önü altın rengini alıncaya kadar kızartın. Kağıt mutfak havlusunda fazla yağlarını çektirdiğiniz Churrosları dilediğiniz bir servis tabağında sıcak çikolatayla birlikte servis yapın .

Sıcak çikolata için, 1 bardak ayırdığınız süt ve çikolatayı ağır ateste çikolata eriyene kadar karıştırın.Ayırdığınız bir bardak sütte mısır nisaştasını eriterek bu karışıma ekleyin. ( dilerseniz bu aşamada tadını kontrol ederek 1-2 çorba kaşığı şeker ekleyebilirsiniz) Kısık ateşte karışım koyulaşana kadar karıştırarak pişirin  ve ateşi kapatın. Tereyağ ekleyerek karıştırmaya devam edin ve henüz sıcakken küçük fincanlarda Churrosla birlikte servis  edin.

Afiyet olsun

2 yorum:

Mihriban dedi ki...

Tarif için tesekkurler,
en kisa zamanda deneyecegim.
Sevgiler...

Funda dedi ki...

Ben tesekkur ederim Mihriban hanim :)
afiyet olsun

Yorum Gönder