11 Ocak 2011 Salı

İçli Köfte

İçli Köfte      
Sivas´lı bir arkadaşım, Sivas mutfağı ile ilgili resimler ve birde video paylaştı benimle.Teşekkür ediyorum kendisine. Sivas´lı olmasamda, Sivas mutfağı herzaman ilgiyle ve merakla takip ettiğim bir mutfak olmuştur.
Binlerce yıllık geçmişi olan ve Hititler´den Osmanlı´lara kadar birçok medeniyetin evsahipliğini yapmış bu çok önemli şehrin mutfağıda oldukça zengin.Pastırmalı Madımak,Peskütan çorbası,Divriği Pilavı,Pezuk turşusu kavurması ilk akla gelenlerden.Zamanla hepsini deneyeceğiz. Bugün sizlerle Sivas usulü İçli Köfte tarifi paylaşıyorum.
 Sivas Usulü İçli Köfte :
4-6 kişilik
Malzemeler :
İçi İçin :
500gr orta yağlı dana kıyma
2 kuru soğan (ince ve küp küp doğranmış)
3 yeşil biber (ince doğranmış)
125 gr tereyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
Yarım su bardağı maydanoz (ince doğranmış)
Pul biber,karabiber,kekik,yenibahar,kimyon tuz
(baharatların ve tuzun oranını isteğe bağlı ayarlayabilirsiniz)
Dışı İçin :
2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı kaynar su
2 yumurta
Yarım su bardağı un
Tuz
Hazırlanışı :
Tereyağını tavada eritiyoruz. Soğan ve biberlerimizi tereyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz.Kıymamızı ilave ediyoruz ve kıyma suyunu çekene kadar kavuruyoruz.(Bilmeyenler için not: kıyma kavrulurken önce suyunu bırakır ve bir süre kavrulduktan sonra suyunu tekrar çeker)Salçamizi,baharatlarımızı ve tuzumuzu ekliyoruz.En son ceviz içimizi ve maydanozumuda koyup ocağı kapatıyoruz.Harcımızı 1-2 kez karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
Köftelik bulgurumuzu yıkıyoruz.Geniş ve kapaklı bir yoğurma kabına alıp sıcak su döküyoruz.Kapalı bir şekilde 20 dakika bekletiyoruz.Bekleme süresi sonunda sıcaklığı geçince, yumurta, yarım su bardağı un ve biraz tuz ekliyoruz.Elastik bir hamur haline gelinceye kadar yoğuruyoruz.
Yoğurma işleminden sonra cevizden biraz büyük parçalar kopararak elimizde yarım dolmalık biber şekline getiriyoruz.Sonra soğumuş olan harcımızdan koyarak kapatıyoruz.(içli köftenin bu kısmı zor gibi görünsede aslında işin püf noktası yoğurma işlemidir.Eğer bulguru iyi yoğurmuşsanız hem kolayca şekil verebileceksiniz hemde pişerken çatlamayacaktır.)
İçinin bol, dış kısmınında ince olmasına dikkat ederek hazırladığımız köftelerimizi, haşlamak için 1 litre suyu kaynatıyoruz.Kaynayan suya koyduğumuz köfteleri yaklaşık 7-8 dakika haşlayıp süzgeçle alıyoruz. (Köfteleri, her seferinde 3-4 tane haşlayacak şekilde suya koyun.Kaynarken tamamen değil ancak hafif yukarı doğru çıkmaya başladıklarında pişmis olduklarını anlayabilirsiniz.
Servis tabağına aldığımız köftelerimizin üzerine ısıtılmış tereyağ döküyoruz.(Tereyağını kavurmuyoruz) domates, biber ve maydanozla servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder