13 Ocak 2011 Perşembe

Karnıyarık

Karnıyarık :
Sebze ve meyvelerin mevsimlerinde tüketilmesi gerektiğine inandığım ve bunun en sağlıklı uygulama olduğunu düşündüğüm için patlıcan ile ilgili yemekleri, -şu anda bulunduğunuz ülke ve bölge şartları farklı olmak üzere- Türkiye için, Haziran –Kasım dönemini kapsayan aylarda yapmanızı öneriyorum.Ancak bir arkadaşıma verdiğim sözü tutarak, bugün sizlerle Türk mutfağının çok sevilen lezzetlerinden biri olan Karnıyarık yemeğinin tarifini paylaşmak istiyorum.
Malzemeler :
4 Kişilik
4 adet ince ve uzun patlıcan
1 adet büyük kuru soğan (ince ve küp küp doğranmış)
5 adet yeşil biber (ince doğranmış)
200gr kıyma (az yağlı dana kıyma)
2 çorba kaşığı domates salçası (domates mevsimindeyseniz 3 adet küp küp doğranmış domates)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı kıyılmış maydanoz
3 diş sarımsak (ince doğranmış)
Kızartmak için 1 bardak zeytinyağı
Yarım su bardağı sıcak su
Karabiber, tuz
Hazırlanışı :
Patlıcanların kabuklarını alacalı soyuyoruz.(bilmeyenler için hatırlatma : alacalı soymak demek patlıcanların yada benzer bir sebzenin kabuklarını aralıklı olarak uzunlamasına soymak demektir) Patlıcanların içindeki acıyı çıkarmak için, 1 litre suya 2 çorba kaşığı tuz koyun ve karıştırıp patlıcanları bu suda yarım saat bekletin.Yarım saat sonunda bu suyu döküp patlıcanları yıkayın ve kurulayın.
Kızartma işlemi için hazır olan patlıcanların üst kısmını (yani kıymalı harcı koyacağınız kısım) bıçakla düzleştirin, yarın ve bütün olarak kızartın.(kızartma işlemini fazla uzun tutmayın aksi taktirde patlıcanlar daha sonraki pişirme asamasında dağılacaktır )Kızaran patlıcanlar çok fazla yağ çektiklerinden, fazla yağlarını kağıt mutfak havlusuyla mutlaka alın.

Kıymalı harcımızı hazırlamak için, küp küp doğradığımız soğanımızı ve 1 adet ince doğradığımız biberimizi, 1 çorba kaşığı zeytinyağında  pembeleşene kadar kavuruyoruz.Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha karıştırıyoruz.Kıymamızı ilave edip kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyoruz.1 çorba kaşığı domates salçamızı ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra ocağı kapatıyoruz.Tuz, karabiber ve maydanozumuzu ilave edip harcımızı karıştırıyoruz.
Patlıcanlarımızı ısıya dayanıklı cam fırın kabımıza diziyoruz.Daha önce kestiğimiz yerlerden açarak kıymalı harcımızı dolduruyoruz.Kıymanın üzerine yeşil biberlerimizi koyuyoruz.Kalan 1 çorba kaşığı domates salçamızı yarım su bardağı sıcak suda eritip fırın kabına döküyoruz.(Yemeğinizin daha lezzetli olmasını istiyorsanız  ve domates mevsimindeyseniz kesinlikle domates ile yapmalısınız ve salça kullanmamalısınız)
Hazırladığımız patlıcanlarımızı 200 dereceye ayarladığımız fırında yaklaşık 35-40 dakika patlıcanları kontrol ederek pişiriyoruz. Pirinç pilavıyla servis edebilirsiniz

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder