2 Ocak 2011 Pazar

Muhlama Kuymak

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabim.com


Muhlama-Kuymak

Karadeniz bölgesinde, özellikle Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Artvin şehirlerinde sıkça yapılan ve tüketilen lezzetli bir yemektir. Gürcistan´da da çok popülerdir.
Ana malzemeleri mısır unu, tereyağ ve minci adı verilen tuzlu çökelek peyniridir.Bazı yörelerde telli peynir yada eritme peyniri kullanılarak da yapılır.

Rize
Geniş bir tavada tereyağı eritilip, mısır unuyla hafif kavrulur. (mısır unu, kalınca öğütülmüş olandır)Ama diğeriyle de yapılabilir. Trabzon tereyağı ile mısır ununu pembeleşince kaynar su ilave edilir ve iyice karıştırılır. Yağ kendini göstermeye başlayınca telli peynir yada minci peyniri eklenir ve servis edilir.
Trabzon
Tereyağ ve mısır unu birlikte kavrulur, soğuk su ilave edilir. Minci peyniri eklenir.Tereyağ üste çıkana kadar pişirilip servis edilir.
Artvin
Artvin kaymağı tencerede hafif yakılır. Mısır unu ile birlikte kaymak kavrulur ve  ılık su eklenir.Un kavruldukça yağ üste çıkar ve böylece servis edilir, peynir konulmaz.
Yörelere göre adı ve yapılış şekli değişsede ortaya çıkan lezzet gerçekten denenmeye değerdir.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Muhlama 

Malzemeler :
4-6 kişilik :
1 su bardağı mısır unu
200 gr tereyağ (muhlama için tereyağ dışında başka yağ kullanmayın)
300 gr telli peynir yada kaşar peyniri (herkesin minci peyniri yada muhlama yapmak için kullanılan peyniri bulamayacağını düşünerek bu peynirleri öneriyorum. Lor peyniri, ezine yada beyaz peynir kullanmayın)
2,5 bardak  su

Tuz (peynirin tuzuna göre ayarlayın)
Hazırlanışı  :
Tereyağı geniş  bir tavada eritiin ve mısır ununu ekleyin.Unun rengi hafif kızarana kadar karıştırarak kavurun. Un kavrulduktan sonra yavaş yavaş suyu ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Mısır unu, tereyağ ve su kaynamaya başlayınca peynirleri ekleyin.

Peynirler eriyip tereyağ üste çıktığında muhlama servise hazırdır.

 Muhlama sıcak servis yapılmalıdır.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Afiyet Olsun 

Funda Yüce Gomez Solis

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder