3 Şubat 2011 Perşembe

Somonlu Sushi


Kimilerinin çok sevdiği kimilerininde hiç sevemediği bir lezzet.Japon mutfağının kanapeleri Sushiler.
Bilinenin aksine sadece çiğ balıkla değil bazen sadece sebzelerlede yapılabilen sushiler, tuzlanmış balıkların pirinç içerisinde saklanması yönteminden ortaya çıkmış.
Zamanla pirince sirke eklenerek saklamadan çok hazırlama haline dönüşerek benimsenmiştir.
4 kişilik
Malzemeler :
1 su bardağı pirinç(küçük taneli pirinçleri tercih edin yada mümkünse sushi pirinci alın)  
4 adet somon füme (çok ince dilimlenmiş)
2 çorba kaşığı pirinç sirkesi
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için (isteğe bağlı)
8 adet  karides (Haşlanmış, kabukları ve içi temizlenmiş)
1 çorba kaşığı mayonez
Dilediğiniz yeşil salata malzemeleri ve susam   
Hazırlanışı :
Pirinci nişastası gidene kadar yıkıyoruz ve üzerine 1 bardak  su koyup orta ateşte kaynatıyoruz.
Su kaynayınca ocağı en düşük ısıya getiriyoruz.20 dakika kadar kapağını açmadan dinlendiriyoruz.
Dinlenmiş ılık pirincimizi cam bir kaseye alıyoruz. Pirinç sirkesi,  toz şeker ve tuzu karıştırarak pirincimize ekliyoruz.Pirinçleri ezmeden harmanlayıp soğumaya bırakıyoruz.
Hazırlamış olduğumuz pilavla farklı seçeneklerde sushiler yapabilirsiniz.Somonları isterseniz tamamını, streç film serdiğiniz bambu hasır üzerine düz bir şekilde yayarak pilavı arasına koyabilirsiniz.Yada pilavı streç film üzerine yayarak arasına somon koyarak sarabilirsiniz.


Ayrıca her somon dilimini ikiye ayırıp, içine pilav koyarak tek tekte sarabilirsiniz.Daha sonra sardığımız sushileri servis tabağına alıp çeşitli yeşilliklerle renklendiriyoruz. Üzerlerine çok az mayonez sürüp karideslerimizi koyuyoruz ve  susam serpiyoruz.

Sushi hazırlarken diğer bir teknikte pilavı çeşitli kalıplarla şekillendirip somon yada diğer seçenekleri üzerine koymak.Yaratıcılığınızı ve elinizdeki malzemeleri kullanarak damak tadınıza uygun sushiler hazırlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder