30 Ağustos 2012 Perşembe

Bursa Cevizli Lokum

© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
 

Cevizli lokum, özellikle Bursa ve çevresinde kına, düğün ve benzeri törenlerde ikram edilen ve genellikle zeytinle birlikte servis yapılan oldukça ünlü bir tür çörektir. Birçok pastane ve fırında da satılan bu geleneksel çöreği evinizde de yapabilirsiniz.
Yumuşak lokumlar elde etmek istiyorsanız, lokumlar piştikten sonra üzerlerine temiz bir mutfak havlusu örterek 15-20 dakika bekletin.Gevrek lokumlar için, piştikten sonra lokumu kalıptan çıkarıp 3-4 kat kağıt havlu serdiğiniz mutfak ızgarası ya da tabak üzerinde üstü açık soğumaya bırakın.
Cevizli lokumun, misafirleriniz için, kahvaltılarınızda ya da atıştırmak istediğinizde çay, peynir ve zeytinle birlikte servis yapabileceğiniz benzersiz bir seçenek olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin diyerek tarife geçiyorum.
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Malzemeler :
500 gr sert durum buğdayından ekmeklik un (elenmiş)
25 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı zeytinyağı
Lokumların iç harcı için :
300 gr. ceviz içi
1 çorba kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay bardağı susam
2 çorba kaşığı tahin (Tahin sıvı haldeyse 4 çorba kaşığı kullanın)
1 çay bardağı zeytinyağı
Not : Susamı daha az ekleyebileceğiniz gibi hiç eklemeyebilirsinizde ancak kullanmanızı tavsiye ederim.
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
 
Hazırlanışı :
 
Yaş mayayı ve şekeri bir kaba koyun. Yarım su bardağı ılık suyla mayayı ezin ve üstünü kapatarak 10 dakika kadar mayanın kabarmasını bekleyin.
Mayalama işlemlerini ılık ve hava almayan bir ortamda yapın.
Hamuru mayalamak için, unu geniş ve cam bir kaseye eleyerek koyun.Tuzunu dökün.Unun ortasını açın. Mayalanmış ılık suyu, 1 çay bardağı zeytinyağını ve 1 su bardağı ılık sütü ilave edin.Yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.
 
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
 
Hamuru yağlanmış cam ve geniş bir kaseye koyarak havayla temasını kesin ve ılık bir ortamda (bunun için fırının içini hafifçe ısıtıp kapattıktan sonra kullanabilirsiniz) üstü kapalı olarak 1,5 saat kadar mayalayın.
Hamur mayalanırken iç harcını hazırlayın.Bunun için cam bir kasede iç harç için gerekli olan malzemeri karıştırın.
Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Sırayla herbir parçayı elinizde yuvarlayarak tezgah üstüne alın ve elinizi yağlayarak hamuru dikdörtgen şekilde fotoğraftaki incelikte açın.
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Harcın yarısını açtığınız hamurun hertarafına sürün.Fotoğraftaki gibi katlayarak uzun bir rulo elde edin ve rulodan 2 parmak kalınlığında parçalar kesin.Kestiğiniz parçaları yağlanmış kelepçeli kek kalıbına yada benzer şekilde bir fırın tepsisine aralarında 1-2 cm boşluk kalacak şekilde dizin.Hazırladığınız lokumları 30 dk. kadar üstü açık olarak mayalandırın.
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Son olarak mayaladığınız lokumları, 200 derecede önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Pişen lokumları 5 dakika beklettikten sonra zeytin ve peynirle servis yapabilirsiniz.
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
 
 
Afiyet Olsun

Funda Yüce Gomez Solis
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

3 yorum:

pinar dedi ki...

beendimm :)

Funda dedi ki...

Tesekkurler =)

pinar dedi ki...

simdi firindan çikti sicak sicak yedim dayanamayip :)super oldularr.

Yorum Gönder