1 Nisan 2013 Pazartesi

Brokoli ve Faydaları






Brokoli ve Faydaları


Brokoli : 

Turpgiller familyasından olan brokoli, İtalya yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir.

Taşıdığı renklere göre yeşil, mor ve beyaz başlı olarak üçe ayrılır.

Bol miktarda beta karoten içerir. B1, A, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir.Yüksek miktarda demir, folik asit, kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum içerir.

Faydaları :

  • Kemik erimesine, yemek borusu, mide, bağırsak, akciğer, prostat ve meme kanserine karşı koruyucudur.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hormon dengesini ayarlamaya yardımcı olur.
  • Antioksidan etkiye sahiptir.
  • Göğüs kanseri riskini azaltan ''indo'' adlı etken maddeyi içerir.
  • Kalorisi düşük olduğundan diyetlerde sıklıkla kullanılır.
  • İçeriğindeki demir ve folik asitten dolayı kansızlığı önler.
  • Zengin lif içeriği ile sindirimi kolaylaştırır.
  • Mikrop öldürücü etkisi vardır.
  • Mesane kanserini önleyici ve tedavi edicidir.(Ayrıca şekli mesane kanseri tümörüne benzer)


Önemli :

  • Brokoli çiçekleri diğer sebzelere göre daha fazla tarım ilacı barındırabilir bu yüzden organik olanlar tercih edilebilir ya da iyice temizlenmelidir.
  • İçeriğindeki yüksek K vitamininden dolayı, kan sulandırıcı ilaç kullananların ve tiroid hastalarının dikkatli kullanmaları gerekmektedir.
  • Brokoli vücudun iyot emilimini azalttığı için, haftada 2-3 defadan fazla brokoli yiyenler iyotlu besinler ya da iyot almalıdırlar.
  • Sigara içenlerin brokoli tüketmeleri faydadan çok zarar getirebilir.Cilt sorunları, kilo problemleri, akne nefes darlığı vs. gibi hastalıklara sebep olabilir.


*Sağlık bilgileri dikkat çekmek amaçlıdır.En dogru bilgiyi doktorunuz verecek ve gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder