11 Kasım 2013 Pazartesi

Pırasalı Börek

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabım.com


Bugünkü tarifim, elde açılan hamurla yapılan ve Boşnak Böreği'ndeki teknikten yararlanılarak hazırlanan bir börek. İç harçta sadece pırasa ve patates kullanabilirsiniz ancak tarifte ölçülerini verdiğim şekliyle diğer malzemeleri de eklemenizi tavsiye ederim.

Boşnak böreğinden farklı olarak bu hamurda maya kullandım. Böreğinizi aynı iç harçla Boşnak Böreği hamuruyla da hazırlayabilirsiniz.

4 kişilik :

Malzemeler :

Hamur için :

300 gr elenmiş tam buğday unu (2 su bardağı) (protein oranı 12 olabilir)
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı şeker

Harç için :

300 gr pırasa (yıkanmış ince doğranmış)
1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
1 adet havuç (rendelenmiş)
2 adet patates (rendelenmiş)
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı karabiber  (tercihen taze çekilmiş)
Tuz

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Hazırlanışı :

Kuru mayayı aktif hale getirmek için hamur yapımında kullanacağınız malzemelerden suyun yarısı ile bir kaba alın, içine şekeri ekleyip karıştırın ve ağzını kapatarak ılık bir ortamda 5-10 dakika bekletin.

Unu geniş ve cam bir kaseye eleyerek koyun.Tuzunu dökerek unun ortasını açın.Mayalanmış ılık suyu ve kalan suyu ekleyin.Hamuru açarken sürmek için 2 yemek zeytinyağını ayırıp kalan yağı ilave edin.

Etrafındaki undan azar azar alarak yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun ve 4 eşit parçaya ayırın.Yuvarladığınız hamurları üstü kapalı olarak 1 saat dinlendirin.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Bu arada iç harcı hazırlayın.

Böreğin iç harcı için, ince doğradığınız soğanı zeytinyağında beş dakika soteleyin.

Pırasa ve havucu ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık beş dakika orta ateşte karıştırarak pişirin.

Patates rendesini ilave edip üç dakika daha çevirin.

Salçayı ekleyip beş dakika pişirin ve ocağı kapatın.

Harca tuz ve karabiber ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın.

Bekleyen ve mayalanan hamurları oklava ya da merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın.

Açtığınız hamurun üzerine ayırdığınız zeytinyağından 1 tatlı kaşığı sürün ve elinizide yağlayarak hamuru açabildiğiniz kadar açın.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Bu işlemi, hamur yumuşamış ve yağını çekmiş olacağı için kolaylıkla yapabilirsiniz.Merdane ile açmaya başladığınız hamuru elinizle kenarlardan çekerek uzatın.Hamuru açacağınız zemin geniş olmalıdır.

Hamuru dolaptan çıkardığınız şekilde açın ve üst üste tekrar katlamayın.Yaklaşık olarak küçük bir fırın tepsisi ya da daha büyükçe açılan hamurların üzerine pırasalı harçtan koyun ve heryerine yayın.

Hamuru iki taraftan ortaya doğru yuvarlayarak iki uzun rulo elde edin.Hamuru ortadan ayırarak elde ettiğiniz iki ruloyuda birbiri etrafında döndürerek gül şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirin. Tek bir börek elde edecek şekilde bütün hamurları birbiri etrafına sarın.Böreğin üzerine sadece zeytinyağı sürün.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Bu aşamada iki seçeneğiniz var :

Hazırladığınız böreği 200 derecede önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

Ya da böreğinizi yarım saat kadar mayalandırdıktan sonra aynı şekilde pişirin.

İlk seçenekte daha gevrek bir börek elde ederken ikincisinde böreğiniz ekmek hamurundaki yumuşak dokuya sahip olacaktır.

Pişen böreğinizi 15- 20 dakika beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır



Afiyet Olsun

Funda Yüce Gomez Solis

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

2 yorum:

mihriban emir dedi ki...

Harika gorunuyor canim,ellerine saglik olsun :)

Funda dedi ki...

Teşekkür ederim Mihriban'cığım. =)

Yorum Gönder