29 Aralık 2013 Pazar

Bon Appétit


© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabım.com


Uzun zamandır yazmıyorum, daha doğrusu yazamıyorum.Yaklaşan yeni yıl ve henüz devam eden Navidad yemek davetleri, yoğun işler ve yeni başlayacağım pastacılık okulu heyecanı ve hazırlıklarıyla birlikte neredeyse hiç zamanım kalmıyor. Yine de bu yılı güzel bir tarifle kapatmak istedim.

Tarife güzel diyen ben değilim aslında.Geçtiğimiz Kasım ayında Gijón pinchos şampiyonası ve uluslararası Gijón film festivalinde en iyi sinema tarifi ödülünü layık görmüş jüri bu tarifim için.

Bon Appetit, hayallerinin peşinden giden genç bir İspanyol şefinin hayatını konu alan ve birkaç ülkede çekilen ortak yapım bir sinema filmi ve aynı zamanda yarışma için hazırladığım pinçosun da adı.

Film gibi, hazırladığım pinchosta tam anlamıyla ortak yapım oldu diyebilirim. İçerisinde kullandığım malzemelerin neredeyse herbiri farklı bir yemek kültüründen ve ülkeden. Bu nedenle bazı yerel malzemeleri Türkiye'de rahatlıkla bulabileceğiniz ancak aslına en yakın olacak şekilde değiştirdim.

Örneğin peynirin bu tarifte önemli bir yeri var ve ben geleneksel yöntemlerle füme edilerek hazırlanan yerel bir Asturias peyniri kullandım.
Siz benzer bir peyniri kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte bu tarifte istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz cümlesini kuramıyorum çünkü sonunda elde ettiğim tat için tam olarak aşağıda vermiş olduğum malzemeleri kullanmanız gerekiyor.

Aynı malzemelerin milyonlarca farklı versiyonunu kullanacağımız için en nihayetinde elbette aynı sonuçları elde edemeyeceğiz ancak mümkün olduğunca malzeme listesine sadık kalmakta fayda var.

Denemek isteyenlere şimdiden kolaylıklar dileyerek tarife geçiyorum.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

10-12 kişilik 
                           
Malzemeler:

450 gr baklava yufkası
Çörekotu

İç harç için:

200 gr dana kıyması
250 gr inek ve koyun sütü karışımıyla elde edilmiş yarı yumuşak bir peynir
1 adet büyük kuru soğan (yarım ay şeklinde ince doğranmış)
3 çorba kaşığı esmer şeker
1 çorba kaşığı elma sirkesi
2 çorba kaşığı domates salçası
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı ince kıyılmış maydanoz
Kekik ve tuz    
                
Yufkalara sürmek için:

1 çay bardağı süt
2 yumurta (birinin sarısı böreklerin üzerine sürmek için ayrılacak)
4 çorba kaşığı zeytinyağı

Yeşil sos için:

1 su bardağı yoğurt
150 gr taze ıspanak (yıkanmış)
4 çorba kaşığı maydanoz
2 çorba kaşığı fesleğen
1 çorba kaşığı hardal
2 çorba kaşığı elma sirkesi                     
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı :

İlk önce karamelize soğanı yaparak başlıyoruz. Bunun için soğanı soyup yıkayın ve yarım ay şeklinde ince doğrayın.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Tavayı ocağa koyun ve ısınmasını bekleyip yağı ekleyin.Soğanları karıştırarak kızartın.Soğanlar renk değiştirmeye başlayınca şekeri ekleyip karamelize olana kadar pişirin.Son olarak sirkeyi ilave edin ve sirke buharlaşana kadar karıştırıp ocağı kapatın.Karamelize ettiğiniz soğanı yağını tavada bırakarak kenara alın ve soğumaya bırakın.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Aynı tavada kıymayı beş dakika pişirin.Salçayı ekleyip iki dakika daha pişirin.Tuz ve kekik ekleyerek ocağı kapatın.

Maydanozları ince kesin, peyniri rendeleyin ve karamelize edilmiş soğan ve kıymayla birlikte bu dört malzemeyi iyice karıştırın.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Küçük bir kasede süt, zeytinyağı ve birtanesinin sarısını ayırdığınız iki yumurtayı çırpın.Bu karışımı yufkalara sürmek için kullanın.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Baklava yufkalarını paketten çıktığı gibi birer yaprak olmak üzere tezgaha serin.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Her seferinde sütlü karışımdan fırçayla çok az sürüp fotoğrafta görüldüğü gibi iç harçtan koyun ve yine fotoğrafta gördüğünüz gibi sararak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve dilerseniz çörekotu serpin.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Börekleri 180 derecede önceden ısıttığınız fırında kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika kontrol ederek pişirin.

Börekler pişerken sosunu hazırlayın.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Yeşil sos hazırlamak için:

Ispanak, maydanoz ve fesleğeni elektrikli karıştırma kabına alarak yaklaşık üç dakika malzemeler tamamen eriyene kadar karıştırın.Bu aşamada zeytinyağını azar azar ilave ederek karıştırmaya devam edin.

Son olarak hardal, tuz ve sirkeyi ekleyip karıştırın.Elde ettiğiniz bu karışıma yoğurt ilave edin ve son kez karıştırarak sos kasesine alın.
Sıcak börekleri ılık sos eşliğinde servis edin.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır



Afiyet Olsun

Funda Yüce Gomez Solis

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder