12 Ocak 2014 Pazar

Kestane Şekeri

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabım.com


Efendim bu kez evde kestane şekeri yapmayı denedim ve sonuçtan oldukça memnun kaldığım için tarifi hemen paylaşmak istiyorum.

Kestane şekeri yapımı için genellikle çok miktarlarda şeker kullanılıyor ancak ben tarifimde şeker miktarını en aza indirerek bence harika kestane şekerleri elde ettim.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Hayatının büyük bir kısmını Bursa'da geçirmiş ve Bursa'nın meşhur kestane şekerinin tadını iyi bilen birisi olarak şunu söyleyebilirim ki, rahatlıkla bu tarifi deneyerek benzer şekerler elde edebilirsiniz.Hatta evde yaptıklarınız içinde glikoz şurubu ve koruyucu madde (potasyum sorbat) olmadığı için çok daha sağlıklıdır diyebiliriz.

Tarifin genel olarak yapımı kolay ancak belki kestaneleri soyarken biraz zorlanabilirsiniz.Ayrıca zaman alan bir tarif olduğu için sabırlı olmanız gerekiyor.

Kestane mevsimi geçmeden denemenizi tavsiye eder kolaylıklar dilerim.

Malzemeler:

1 kg kestane
Kestaneleri pişirmek için su

Şerbet için:

1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
Çeyrek limon

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hazırlanışı:

Ön hazırlık olarak, kestaneleri kolayca soyabilmek için kestanenin düz kısmına bıçakla bir çarpı işareti yapın.

Genişçe bir tencereye su koyun ve kaynatın.Kaynayan suya kestaneleri koyarak yumuşayana kadar pişirin.

Pişen kestaneleri soğuk sudan geçirin ve bıçak yardımıyla soyun.

Dikkat: Kestanelerin büyüklükleri aynı olmadığından, bazıları daha fazla yumuşayarak, soyma ve şerbetle pişirme aşamalarında dağılabilirler. Bu normaldir, kırık kestaneler tadlarından birşey kaybetmezler ancak ayrı bir kapta muhafaza edebilirsiniz.

Soyduğunuz kestaneleri kapalı bir kaba koyarak buzdolabında bir gün bekletin.

Ertesi gün, şerbet için gerekli olan şeker ve suyu kaynatın.
Kaynama başladıktan on dakika sonra çeyrek limonun suyunu sıkıp kabuğunuda kaynayan şerbete koyun.On dakika daha kaynatıp limon kabuğunu çıkarın.

Soyulmuş kestaneleri kaynayan şerbete ekleyin ve kısık ateşte iki saat kadar pişirin.Yaklaşık iki saatin sonunda şerbet miktarı yarı yarıya azalmış olmalıdır.

Ocağı kapatın ve oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin.

Oda sıcaklığına gelen tencereyi buzdolabına koyun ve bir gece bekletin.

Ertesi gün aynı işlemi tekrarlayın.Yani kısık ateşte yaklaşık iki saat kadar şerbetle pişirin.

Yaklaşık iki saat diyorum çünkü her ocağın ısısı farklı olabileceğinden burda dikkat etmeniz gereken, kestanelerin şerbeti çekmesi ve sonunda tencerede sadece birkaç kaşık kadar şerbet kalmasıdır.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Önemli:

Şerbetin bitmesine yakın sık sık kontrol edin ve kestanelerin yanmamasına dikkat edin.

Kestaneleri pişerken karıştırmayın.

Şerbeti çeken ve pişen kestaneleri oda sıcaklığına gelene kadar bekletin ve kapalı bir kaba tek tek dizerek buzdolabında muhafaza edin.

Kestane şekerlerinizi buzdolabında beş-altı gün ilk günkü tazeliğinde saklayabilirsiniz.
© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Kestane ve Yararları
Karyoka ve Çikolatalı Kestane

Afiyet Olsun

Funda Yüce Gomez Solis

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder