19 Ağustos 2018 Pazar

İtalyan Ekmeği Focaccia



 
© 2018 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

www.benimyemekkitabim.com

Focaccia Nedir?

Focaccia, fokaça olarak okunur. İtalyanların dünyaca ünlü ekmeklerinden birisidir. Roma dilinde ''panis focacius'' külün altında pişmiş yassı ekmek anlamına gelir.Çeşitli baharatlar ve farklı malzemeler kullanılarak tatlandırılan bu düz yassı formlu ekmek, İtalyan mutfağının klasiklerindendir.

Temel olarak un, yağ, su, tuz ve mayadan oluşan focaccia ekmeğinin hamuru pizza hamuruyla çok benzerlik gösterse de pizzadan daha çok tatlandırılmış bir ekmek türü olarak değerlendirilmesi gerekir.

İtalya ve tüm dünyada oldukça popüler olan bu ekmeğin yapımında tatlandırmak için sıklıkla zeytinyağı, biberiye, soğan ya da sarımsak ve kalın tuz kullanılır.

Focaccia ekmeği, İtalya dışında Arjantin, İspanya, Venezuela, Kosta Rika ve Peru'da da tüketilmektedir.

Focaccia ekmeğinin tarihi 

Ekmeği hazırlarken kullanılan tarifin eski Etrüsk ya da eski Yunanlılardan geldiğine dair inançlar bulunmakla birlikte bazı tezlerde Etrüsklülerin Türk olduğundan bahseder. Bu bilgiyi yassı ekmeklerin anavatanının Anadolu ve Mısır olduğu bilgisiyle birleştirdiğimizde neredeyse Focaccia Türk ekmeği çıkacakmış gibi duruyor, lakin Focaccia'nın İtalya'nın Liguria bölgesinin gastronomisinde önemli bir yere sahip olduğu gerçeği ortadadır.Tıpkı kökleri Çin'e kadar uzanan ve Anadolu topraklarında yeniden doğan mantı ve İtalya'da büyüyen orasıyla tanınan spaghetti gibi...

Belkide doğduğunuz yerle dünyaya geldiğiniz yer arasındaki fark sandığımızdan da fazla ve bu konu hayli derin.

Öyleyse hiç uzatmadan tarife geçelim ancak önce şunu söylemem gerekir ki bu ekmeği mutlaka denemelisiniz.Eminim birkez denediğinizde vazgeçemeyeceğiniz bir tarif olacak.

İlk bakışta zormuş gibi görünebilir ama aslında hiç tahmin edemeyeceğiniz kolaylıkta ve lezzette bir ekmek yapacağınıza garanti verebilirim.Yaparken olayın heyecanıyla ekmeği bir anda pizzaya çevirmeye kalkmayın ya da en azından ilk seferde bunu yapmayın. Birkez ekmek olarak yaptıktan sonraki denemelerinizde ister bazı Genova'lı İtalyanlar gibi çift katlı peynir dolgulu  isterseniz klasik pizza gibi pişirin ama mutlaka bu hamurla birkaç deneme yapın.

Kolay gelsin efendim Sevgiyle...

Malzemeler :

470 gr ekmeklik elenmiş un (yaklaşık 3,5 su bardağı)
10 gr yaş maya ya da 3 gr instant kuru maya
380 ml. ılık su
9 gr tuz (1 tatlı kaşığı)
10 ml. sızma zeytinyağı (1,5 yemek kaşığı)

Üzeri için :

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı su

Aşağıdakiler yerine kekik, fesleğen, kuru domates, zeytin, soğan deniz tuzu ya da kaya tuzu vb. kullanabilirsiniz.

Taze biberiye
3-4 diş Sarımsak
Himalaya tuzu

© 2018 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Hazırlanışı :

Yaş mayayı ufalayarak yoğurma kabına alın.Ilık suyu ekleyin ve maya eriyene kadar karıştırın.

İnstant kuru maya kullanacaksanız direk una ekleyebilirsiniz.

Tuzu ve zeytinyağını ilave edip tekrar karıştırın.

Unu eleyerek ekleyin ve bir kaşık yardımıyla un iyice kaybolana kadar iyice karıştırın.

Karıştırma kabının üzerini kapatarak hamuru 20 dakika dinlendirin.

20 dakika sonunda elinizi suyla hafifçe ıslatıp, hamuru 4 kenarından ortaya doğru katlayın ve ters çevirip kabın içine koyun.Üstünü kapatıp 20 dakika daha dinlenmeye bırakın.

20 dakika sonunda elinizi tekrar her seferinde ıslatarak hamuru 4 kenarından içe doğru zarf şeklinde katlayıp ters çevirin ve tekrar 20 dakika dinlenmeye bırakın.

20 dakika sonunda aynı işlemi 3'üncü kez tekrarlayın. Bu arada hamur kendini iyice toparlamış olacaktır.

3'üncü katlamadan sonra başka bir kabı zeytinyağıyla yağlayıp, hamuru o kaba koyun ve üzerini kapatıp buzdolabına kaldırın. Bu şekilde hamuru 24-72 saat (3 gün) buzdolabında bekletebilirsiniz.Eğer ertesi gün pişirmeyecekseniz hergün hamurun havasını indirmelisiniz.
 
© 2018 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Ertesi gün pişirmek isterseniz hamuru buzdolabından çıkarın. Fırın tepsisine pişirme kağıdını yerleştirin ve üzerine 2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı döküp fırçayla kağıda sürün..

Hamurun havasını indirmemeye dikkat ederek tepsiye koyun ve ellerinizi zeytinyağıyla yağlayıp hamuru bütün tepsiye parmak uçlarınızla yayın.Eğer hamuru yaymakta zorlanırsanız 10-15 dakika hamurun yumuşamasını bekleyin.

Fırınınızın sadece alt kısmını açın ve 250 derecede 20 dakika ısıtın. Fırınınızın ısınmasına 10 dakika kala hamurun üzerine süreceğiniz zeytinyağı-su karışımını hazırlayın. Bunun için bir çatal ya da çırpıcıyla zeytinyağı ve suyu iyice çırpın.

Sarımsağı ince uzun şeritler halinde kesin ve taze biberiye dallarıyla hamurun üzerine yerleştirin.Tuz serpin ve zeytinyağı-su karışımını gezdirin.Bu karışım ve alta sürdüğünüz zeytinyağı Focaccia ekmeğinizin altının-üstünün çıtır olmasını sağlayacaktır.

Hazırladığınız ekmeği fırına koyun ve sıcaklığı 200 dereceye indirip ayarı  alt-üst ısınacak konuma getirin.

Focaccia Ekmeğinizi yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

Pişen ekmeğinizi ılıklaşana kadar bekleyin ve keserek servis yapın.

© 2018 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır



Afiyet Olsun 

Funda Yüce Gomez Solis

© 2018 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder