21 Aralık 2015 Pazartesi

Panettone

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabım.com

Panettone tarifi

Bugün sizlere uzun zamandır yayınlamayı düşündüğüm, fakat bir türlü fırsat bulamadığım bir Panettone tarifi yazdım.Pastacılar-Ekmekçiler dünyasının en zor tariflerinden birini mümkün olan en sade şekliyle yazmak çok kolay olmadı ancak Panettone zaten ev ortamında yapılması çokta kolay olmayan bir ekmek.Tipik bir Panettone'nin hazırlığı aylar sürebilir ve bu ekmeği usulüne uygun hazırlamak kesinlikle ustalık gerektirir.

Panettone Nedir?

Panettone, içi sünger gibi, yumuşak, genel olarak uzun silindir bir forma sahip, mantarı andıran bir şekli olan ancak bununla birlikte farklı form ve büyüklüklerde de yapılan bir tür mayalı tatlı ekmektir.

Geleneksel olarak portakal ve limon aromaları eklenen Panettone'yi, çeşitli kuruyemişlerle, kuru üzümle, bazende çikolatalı yapmak mümkün.

İtalyan mutfağına ait olan olan bu tatlı ekmek, özellikle Noel zamanı evlerde geleneksel olarak yapıldığı gibi birçok pastane ve markette de binlerce üretilip satışa sunulmaktadır.

İtalya'da Noel tatili boyunca misafirliğe gidilen eve geleneksel olarak panettone götürmekte adettendir.
© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Panettone Tarihi:

Bu tipik İtalyan ekmeğinin tarihi, Milano şehrinin Ortaçağına kadar uzanır.Çıkışına dair birçok efsane olan Panettone ile ilgili bir hikayeye göre bu tatlı ekmek fırıncının kızına aşık olan bir İtalyan genci tarafından üretilmiş ve çok tutulmuş ve bu genç bu sayede sevdiği kızla evlenebilmiş. Diğer bir hikayede ise, büyük bir davet sırasında tatlının yanması üzerine şefin, yardımcılarından Toni adında birinin daha önceden hazırlamış olduğu bu tatlı ekmeği servis etmesi ve davetlilerin çok beğenmesi anlatılır. 

Netice itibariyle hangi hikaye doğrudur ya da aslında bu efsaneler, ekmeği daha iyi satabilmek içinmi yazılmıştır bilemiyoruz ancak bugün ortaya dünyanın birçok ülkesinde severek tüketilen tatlı bir ekmek türü çıkmıştır diyebiliriz.

Panettone çoğu zaman dışarıdan iyi kabarmış bir kek gibi gözüksede tatlı bir ekmek türü olduğu unutulmamalıdır.Dolayısıyla ''Panettone keki'' şeklinde bir tarifle karşılaşırsanız deneme yapmadan önce karşılacağınız şeyin tatlı bir ekmek olacağını bilmelisiniz.

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Panettone yaparken dikkat etmeniz gerekenler:

Herşeyden önce bu tarifi yapmadan önce bir zaman planlaması yapmanız gerekmektedir.
Hazırlık aşamaları, mayalama, pişirme ve soğuma sürelerini hesaplayarak 2 günlük bir süreyi planlamalısınız.

Daha uzun ya da daha kısa sürelerde hazırlayabileceğiniz panettone tarifleriyle karşılaşabilirsiniz ancak unutmamalısınız ki herbirinin lezzeti ve dayanıklılığı farklı olacaktır.

Geleneklere uygun bir panettone yapabilmeniz için ekşi maya kullanmanız gerekir.

Eğer evde ekşi maya besleyenlerdenseniz kullanabilirsiniz.Yoksa, tarifteki ön maya hamurunu 1 gün önceden hazırlayın

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Panettoneyi pişireceğiniz kalıbı önceden hazırlamalısınız.Bunun için eni küçük ancak yüksek kenarlı bir kalıba ihtiyacınız var.

Kalıbınız yoksa eni  küçük yuvarlak kek kalıbınızın kenarlarını fırın kağıdı ile yükselterek kullanabilirsiniz.

Ben eni 16 cm. olan bir kek kalıbınının tabanını fırın kağıdıyla kapladım ve kenarlarınıda yine aynı kağıtla yukarıya doğru yükselterek kullandım.

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Aşağıdaki tarif, herkesin anlayabileceği şekilde mümkün olduğunca sadeleştirilerek yazılmıştır.
Bununla birlikte orijinal tariflere sadık kalınmış sadece birkaç farklı dokunuşla, örneğin meyve şekerlemeleri yerine evde yapılmış portakal şekerlemesi ve kayısı kurusu kullanılarak benim yemek kitabım versiyonu olarak hazırlanmıştır.

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Bazı tariflerin malzemeleri bazı tariflerin ise yapılış şekilleri harmanlanarak ve birkaç denemeden sonra ortaya çıkan bu tarifi denemek isteyen herkese şimdiden kolaylıklar ve afiyetler diliyorum.
© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Panettoneler, yeni yılı karşılamaya hazırlanırken pastanelerde ve marketlerde çoktan yerini almış durumda.Bizim evde de hem hediye edilmek hemde afiyetle yenmek üzere yeniden hazırlanmayı bekliyorlar.

Çikolatalı olan benim favorim ve planım şu, yeni yılın ilk gününde, şekersiz hazırlanmış nane, limon zencefil çayıyla birlikte çikolatalı panettonin tadına bakmak.

Sevgiyle kalın efendim.

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır 
1 adet 1kg.'lık ya da 2 adet 500 gramlık  Panettone için:

Malzemeler:

Maya hamuru için:

130 gr. sert durum buğdayından ekmeklik un (protein oranı %12 ve elenmiş)
70 ml. süt
10 gr. yaş maya
12 gr. şeker

Panettone Hamuru için:

450 gr. sert durum buğdayından ekmeklik un (protein oranı %12 ve elenmiş)
60 ml. süt
30 gr yaş maya
2 yumurta
1 yumurtanın sarısı
100 gr. şeker
140 gr. tereyağ
10 gr. vanilya
1 portakalın kabuk rendesi
1 çay kaşığı tuz
© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
İç harcı için:

Klasik panettone için:

50 gr. kuru üzüm
50 gr. kuru kayısı
5-6 dilim ince kesilmiş portakal şekerlemesi

Çikolatalı panettone için:

120 gr.sütlü çikolata % 52-55 kakao oranlı
5-6 dilim ince kesilmiş portakal şekerlemesi

Panettonelerin üzeri için:

1 yumurtanın sarısı
20 gr. tereyağ

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Hazırlanışı:

Maya hamurunu hazırlamak için, ılık süt, şeker ve mayayı iyice karıştırın.

Unu ekleyerek yoğurun ve üstünü kapatıp 12 saat oda sıcaklığında 12 saat buzdolabında toplamda 24 saat mayalandırın.

Panettone hamurunu hazırlamak için, mayayı ılık sütte eritin ve 5dk. kabarmasını bekleyin.

Mutfak karıştırıcısına ya da yoğurma makinasına, mayayı, yumurtaları, vanilyayı, şekeri, portakal kabuğu rendesini koyup 2 dakika karıştırın.Tereyağını ekleyip 2 dk daha karıştırın. (makinanız yoksa tüm işlemleri elle yoğurarakta yapabilirsiniz)
 
© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Unu ekleyin ve karıştırmaya devam ederken,1 dk. sonra daha önceden hazırladığınız maya hamurunu küçük parçalar halinde ilave edip 2 dk. daha karıştırın ve tuzu ekleyin.Bütün malzemeyi 10 dk. daha karıştırın.

Hamur bu süre sonunda ipek gibi olup elastik bir yapı kazanmalıdır.İçinde herhangi bir kırıntı kalmamalı ve elle açıldığında yırtılmamalıdır.

Bu aşamada hamuru ikiye ayırın.Ayrı ayrı iç malzemelerini ekleyerek 2'şer dk. daha yavaşça yoğurun.
© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Tercihen cam yoksa diğerleride olur iki ayrı derin kabı çok az zeytinyağıyla yağlayın.

Hamurları kaselere koyup üzerlerini streç filmle kapatarak 3-4 saat mayalayın.Sıcaklığın 24-25 derece olmasında fayda var.
© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
4 saatin sonunda tezgahı çok az unlayarak hamurları tezgaha alın.Üzerlerine bastırarak içlerindeki havayı  çıkarın.

Hamurları dörde katlayarak yuvarlayın ve pişireceğiniz kalıba koyun.

Tekrar mayalanmak üzere oda sıcaklığında 2 saat bekletin.
© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Mayalanma süresinin sonunda fırına vermeden önce isteğe bağlı olarak üzerine yumurta sarısı sürün ve ortasına artı şeklinde bir kesik atın. Her panettonenin ortasına 10 gr. tereyağ koyun.
© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
180 decede önceden ısıttığınız fırında 40-45 dk pişirin.Pişirmenin son 15 dakikasında panettonelerin üzerine alimünyum folyo koyun.

Pişen panettoneler geleneksel olarak  en alt kısımlarından geçirilen 2  şişle ters çevrilerek  soğutulur ancak bu şekilde hazırladığınız panettonelerinizi tel ızgara üzerinde de soğutabilirsiniz.

Soğuyan panettoneleri, üzerlerine pudra şekeri serperek, çikolata ile kaplayarak ya da sade olarak servis yapabilirsiniz.

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Afiyet Olsun 

Funda Yüce Gomez Solis

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


2 yorum:

Unknown dedi ki...

merhaba, elinize sağlık öncelikle, oldukça zahmetli görünse de sonuç süper olmuş...ekşi maya kullanmak istersek ne kadar kullanmamız gerekir? ekşi maya içindeki su ve un miktarına göre hamurdaki sıvı ve un oranını değiştirmemiz gerekir sanırım.. ekşi mayalı ölçüler varsa iletebilirseniz ben de denemek istiyorum...teşekkürler..

Funda dedi ki...

Merhaba Ayşe hanım, beğeniniz için teşekkür ederim. Bu Panettone tarifini ekşi maya ile hazırlamak isterseniz, tarifteki malzemelerin miktarını değiştirmeden elinizdeki ekşi mayayı 200 gr. kadar ilave ederek aynı işlemleri uygulayın.Hamurun son 10 dakikalık yoğurma süresindeki toparlanma durumuna göre 1-2 yemek kaşığı kadar daha un ilave etmeniz
-gerekirse- ilave edin ve yoğurma süresini 5 dakika daha uzatın.Bu tarifte verdiğim bir gece önceden hazırlayacağınız mayalı hamurda, ekşi mayaya çok yakın sonuçlar verdiği için tarifi olduğu gibi uygulamanızı da tavsiye ederim.Şimdiden kolaylıklar dilerim.Sevgiler...

Yorum Gönder