22 Ekim 2017 Pazar

Sözler Kelimeler ve Baharatlar üzerine

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabim.com

''Verba volant, scripta manent'' diyorlar latincede, yani söz uçar yazı kalır.İşin aslı yazı kalıyor da sözün de bir yere uçtuğu yok. İster konuşarak anlatın meramınızı isterseniz yazın, kullandığınız kelimeler, tıpkı baharatlar gibidirler, yediğinizde özellikleriyle sizi kendilerine benzetirler, fazla kullandığınızda zehirler ve kullanmasını bilenler içinse sihire dönüşürler.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
İçine birdenbire daldığım bu konu epey derin farkındayım.Detaylara girmeye niyetim yok lakin çevresinden dolanarak da konuyu özetlemek pek mümkün görünmüyor.Deneyeceğim ve yine en zevkli kısmı, yani senin anlaman gerekeni sana bırakacağım, hikayenin kalanını istiyorsan sen yazacaksın yani. Hiç beklemediğin yerde bitiyor olabilir, biraz karışık gelebilir ya da hemen anlayabilirsin hepsi sana bağlı. Başlayalım.

''Dost acı söyler'' diye bir laf vardır. Gerçekten de dostun iyisi durmadan seni öven değil gerektiğinde yüzüne karşı yaptığın hataları söyleyerek o acı gerçekle yüzleşmene yardım edendir.Bunun için, taraflardan birinin laftan sözden anlayan, diğerinin de söz söylemeyi bilen olması lazım gelir. Zira yüzleştirme yapacağım derken kendi gerçeğini acımasızca dayatanlar da vardır ve onların sözleri acıtmaktan fazlasını yapar.Ağırdır, dengesi yoktur, yıkar geçer. Oysa dostluk, tarçın gibi acı ve tatlıdır bir arada olduğunda güçlendiren.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Düşünsene misafir gelecek, yemek yapıyorsun ve elini de hiç korkak alıştırmamışsın ne kadar acı bulduysan hepsi yemeğin içinde.Hiç bu misafirlerden birinin bir alerjisi varmış efendim dokunurmuş diye düşünmeden hemde.Geçen sefer bir şey olmamıştı diyebilirsin ama acı bu, kelimeler gibi ayarını bir kez kaçırdın mı sonuçlarını az çok tahmin edebilirsin.''Güneş gibi acı ve kavruktur'' ve düşün tatlısı da vardır o biberin  mesela arada onuda deneyebilirsin.

Baktın konuşurken ayarı kaçırıyorsun, hemen araya kişniş gibi kimyon gibi, sözler kelimeler karıştır.Nasıl ki kişniş o ağır hamur işlerinin hazmını kolaylaştırıyorsa sözlerinde karşındakini rahatlatacaktır emin ol. Denge önemli yani.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Baharatlar sadece yemeklere lezzet vermek için değil aynı zamanda şifa olarakta ilaç yapımında tarih boyunca nasıl kullanılmışlarsa, kelimeleriniz ve sözlerinizde hem sizin hemde karşınızdakiler için aynı şeyleri yaparlar. ''Ağzından bal damlıyor'' deriz mesela.Hoş bal baharat değildir lakin arı bu gider kekiği bulur ve ondan da bal yapar itinayla.Bal sözlüysen senin ağzından kelimeler dökülür ve karşındaki mest olur.Öyle insanlar vardır ki o konuşsun, sabaha kadar dinlerim ben dersin.

Bambaşka bir sanat konuşma sanatı.Kelimeleri öyle güzel seçerler ve öyle güzel kurarlar ki cümlelerini neredeyse şifa niyetine dinlersin, safranlı zerde yemiş, bal şerbeti içmiş gibi.O sözler ve kelimeler dinleyen kadar anlatanı da gelir bulur.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Birde konuşurken fazladan gereksiz söz sarfedenler vardır. Bu durum yaptığı yemeğe güvenmediği için ne kadar baharat varsa dolduranların haline benzer.Yapmayın, az ve öz konuşmak anlamak isteyenler için yeterlidir.Yani elinizde kaliteli bir et varsa sadece tuz kullanarak baharatsız da en lezzetlisinden yemek yapabilirsiniz. ''Tuzun ihtiyaç duyulduğunda birisinin hayatına ekilmesi'' gibi.

''Sözü pişirip diyenin işini sağ ede bir söz'' diyor Yunus Emre ve devam ediyor ''Söz ola kese savaşı söz ola bitire başı, Söz ola ağılı aşı bal ile yağ ede bir söz.'' İnsanın dilinin kemiği olmadığına, söylediklerinin nelere yol açacağını kestiremeyeceğini anlatıyor biraz.Misal karabiberi isterseniz yemek pişerken ekleyin isterseniz piştikten sonra.Tadı değişmez, hemen her yemeğe de yakışır.Et yemeklerinden balıklara, sebzelere, hamur işlerine pilavlara.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Oysa kekik öylemi? O çok kuvvetli aromasıyla yemek pişerken bolca kullanırsanız yemeğiniz acılaşır tadı değişir.Kekiği, yemek pişerken çok az ve pişirmenin sonlarına doğru yemeğin ana tadını değiştirmeyecek miktarda kullanmalısınız.O da en çok etlere makarna soslarına yakışır.Her sözün her yerde söylenmeyeceği gibi.

''Sözlerinize dikkat edin düşüncelerinize dönüşür, düşüncelerinize dikkat edin duygularınıza dönüşür, duygularınıza dikkat edin davranışlarınıza dönüşür, davranışlarınıza dikkat edin alışkanlıklarınıza dönüşür, alışkanlıklarınıza dikkat edin değerlerinize dönüşür, değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür karakterinize dikkat edin kaderinize dönüşür.'' diyor Gandhi

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
''Tıpkı denizlere egemen olanların baharata egemen olduğu, baharata egemen olanların kıtalara egemen olduğu dünya tarihinin neredeyse 2000 yıllık bir kısmının baharat savaşlarıyla geçtiği ve savaşlarla sağlanan rantların sanayi devriminin finansmanını oluşturduğu gibi.''
© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
''...Dil tenceresinin kapağına benzer.Oynadı, açıldı mı içinde ne yemek var, anlarsın.
Aklı keskin adam, tencerede tatlı yemek mi var, sirkeli ve ekşi aş mı? Dumanından anlar.'' diyor Rumi


''İnsan dilinin altında gizlidir'' vesselam. Sözünde bir demi var pilav gibi, ağzımızdan çıkanı kulağımızın duyduğu günlerimiz ve keyifli pazarlarınız olsun efendim.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Funda Yüce Gomez Solis

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder