23 Aralık 2010 Perşembe

Keşkek

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

www.benimyemekkitabım.com


Keşkek :

Orta Asya'dan bu yana bilinen, Karadeniz ve Orta Anadolu yemeği olan keşkek, genellikle düğün ve bayramlarda yapılır.Yörelere göre farklılıklar göstermekle birlikte temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemektir.Et, tahıllarla iç içe geçmiş, bazen neredeyse yemeğin içinde erimiş durumdadır. Güveç, tencere veya büyük kazanlarda yapılan keşkek, odun ateşinde pişirilirse lezzeti dahada artar. 

Düğünden yada bayramdan bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır.Yöresine göre keşkek, yanında haşlanmış tavuk, bulgur pilavı ve ayran ile de servis edilebilir.

Yapıldığı yere  göre değişmekle birlikte kırmızı biber, salça, soğan ve yağdan oluşan bir sosla servis yapılır.Hatta bazı yörelerde hiç et kullanılmaz sadece üzerine gezdirilen tereyağı ile servis yapılır.

Keşkek yemeği özellikle Ağrı, Sinop,Tokat,Çankırı,Denizli,İzmir, Muğla, Afyon, Amasya, Yozgat, Silifke ve Antalya yörelerinde çok tüketilmektedir.

Başka yörelerde keşkek olarak adlandırılan bu yemek Ağrı´da  halise olarak bilinir ve geleneksel olarak yapılır. Den (Döğme) ve kuzu eti ateşe konularak uzun süre kaynatılıp denin ve etin erimesi sağlanır ve üzerine tuz ve tereyağı dökülerek servis yapılır.

Tarihi İskilip keşkeği hiç kırılmamış iri buğdaydan yapılır. Çömleğin içi yarısı keşkeklik buğdayla doldurulur, kuru soğan doğranır, biberi, tuzu konulur. Bir avuç kuru fasulye veya nohut eklenir.Üstüne kemikli et ve su konulduktan sonra en üstüne "kakırdak" veya "içyağı" doğranarak fırına yollanır. Tarihi iskilip keşkeğinde tereyağ veya sıvı yağ kullanılmazdı.

Ayancık ve çevresinde ise kurutulmuş kırık mısır ve barbunyadan yapılan keşkek türü daha yaygındır.
 

Keşkek   ayrıca  Merzifon  ve Babadağ'da da geleneksel olarak yapılır.

Malzemeler:

2 su bardağı buğday
600 gr. kuzu eti (gerdan)

Hazırlanışı:

Buğdayı bir gece önceden yıkıyoruz  ve suda bekletiyoruz.

Ertesi gün kuzu etini buğdayla birlikte pişmeye bırakıyoruz.


© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Tahta kaşıkla devamlı döverek karıştırdığımız keşkeği, kısık ateşte buğday ve et iyice özleşene kadar pişiriyoruz.


© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Et suyuyla pişirdiğimiz keşkeğin suyu azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz.Kıvamı çok sulu olmamalıdır.Son olarak tuzunu ekleyerek biraz daha karıştırıp kapatıyoruz.

Tuz,buğdayın pişmesini geciktireceği için en son eklenmelidir.


© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Üzerine dökmek için tereyağ yada zeytinyağını biraz kızdırıp kekik ekliyoruz ve servis tabağına  aldığımız keşkeğin üzerine sosu dökerek servis ediyoruz.

 © 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Afiyet Olsun 

Funda Yüce Gomez Solis

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder