9 Şubat 2011 Çarşamba

Pideli Köfte



Pideli Köfte   
Bursa´nın meşhur İskender kebabına alternatif olarak ortaya çıktığı söylenen Pideli Köftenin, İskender kebabından farklı olan yanı köfteyle yapılıyor olmasıdır.
Bursa´da birçok restaurantta tadına bakabileceğiniz bu yemeği, evinizdede rahatlıkla yapabilirsiniz.
Malzemeler :
6 kişilik                                                     
300 gr dana kıyma (orta yağlı ve döş kısmından)
300 gr kuzu kıyma
1 adet büyük kuru soğan (rendelenmiş)
3 yemek kaşığı domates salçası (4 çorba kaşığı  suyla inceltilmiş)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağ
 2 dilim bayat ekmek
Pide
Yoğurt
Kimyon,kekik,karabiber tuz
(1´er çay kaşığı ideal olmakla birlikte baharatların oranını isteğe göre ayarlayabilirsiniz)
Hazırlanışı :
Kıymaları, soğanı, ıslatıp suyunu sıktığımız ekmekleri, baharatlar ve tuzumuzu yoğurma kabına alıyoruz.Bütün malzemeyi bütünleşene kadar yaklaşık 15 dakika yoğuruyoruz. Nemli bir bezle üzerini örterek serin bir yerde en az 2 saat dinlendiriyoruz.
Dinlenmiş köfte harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayarak düzleştiriyoruz.
Evinizde varsa ızgarayı, yoksa düz bir tavayı ısıtıyoruz.1 çorba kaşığı zeytinyağının yarısıyla tavayı yağlıyoruz.(Diğer yarısınıda tavada yağ bitince ekleyin)Yüksek ateşte köftelerimizi önce arkalı ve önlü 1-2 dakika pişirdikten sonra ateşi kısıyoruz.(Böylece köftenin suyu içinde kalarak kurumayacaktır)Kısık ateşte köfteler pişerken pidelerimizi yer varsa ızgarada köftelerin yanında, yoksa başka bir tavada ısıtıyoruz.Servis tabaklarına pideleri küçük kareler halinde keserek yerleştiriyoruz. Pişen köftelerimizi pidelerin üzerine koyuyoruz.
Başka bir tavada tereyağını eritip salçamızı kavuruyoruz.Köftelerin üzerine gezdiriyoruz.Servis tabağının kenarına yoğurt koyarak sıcak servis yapıyoruz.Ayrıca mevsimindeyse domates ve közlenmis biberde kullanabilirsiniz.
Afiyet Olsun

4 yorum:

Adsız dedi ki...

muhteşemmmmm....çok güzel bir lezzet :)

Funda dedi ki...

Tesekkurler :) kesinlikle

Adsız dedi ki...

Bir şey sormak istiyorum.Hem pideli köftede hem iskenderde en sevdiğim o salçalı yağlı sosudur ama sadece tağ ve salçanın kavrulmasından oluşmuyor sanırım daha sulu ve sanki biraz baharat var gibi (iskenderdeki özellikle) tarifini biliyormusun...pinar

Funda dedi ki...

Sevgili Pinar, ozellikle yazin yapacaksan olgunlasmis domates rendesini pisirerek bir sos hazirlayabilirsin.Kis aylari için salça kullanmani ve tarifte oldugu gibi suyla inceltmeni tavsiye ediyorum.Kullanacagin su miktarini salçanin kivamina gore ayarlayabilirsin.Içine baharat katmak istersen ozellikle kekik ve karabiber yakisacaktir. Iskender kebabi ve salçali sos kullanilan kebaplarda genellikle tereyag yakilarak sos hazirlaniyor ancak hiçbir yagi yakarak kullanmani tavsiye etmiyorum.Ayrica sosun pistigi tencere, kullanilan yag ve hatta ateste lezzeti etkileyebiliyor.Dolayisiyla kebapçilarda yapilan sosun aynisini yapmak ev sartlarinda mumkun olamayabilir.Yine de kullanacagin malzemelerdeki ozellikle tereyagdaki kaliteye dikkat edersen ve sostaki su-salça-yag oranini yapacagin olçuye gore ayarlarsan istedigine yakin sonuçlar elde edebilecegini dusunuyorum.Sevgiler...

Yorum Gönder