7 Şubat 2011 Pazartesi

Sarımsaklı Bulgur Köftesi


© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

www.benimyemekkitabım.com




Sarımsaklı Bulgur Köftesi  
Güneydoğu mutfağına gidiyoruz bugün. Hatay, Adana ve Mersin´de sıklıkla yapılan ve bu  şehirlerin adlarıyla birlikte anılan, kimilerinin Fellah köfteside dediği Sarımsaklı Bulgur Köftesi tarifini paylaşıyorum bugün sizlerle.
Yapım aşaması biraz zaman alan ama tadını beğeneceğinizi umduğum bir lezzet.
Sarımsaklı Bulgur Köftesi
6-8 kişilik
Malzemeler :
Köfte  İçin :
1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 Yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı kimyon
Tuz (Tuzun oranını isteğe bağlı ayarlayabilirsiniz)
Sos İçin :
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
8 diş ezilmiş sarımsak (isteğe göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
Yarım su bardağı maydanoz (ince doğranmış üzerine serpmek yada sosa eklemek için )

Hazırlanışı :
Bulgurumuzu yarım su bardağı sıcak suyla ıslatıyoruz ve kabarması için 15 dakika kapalı şekilde bekletiyoruz.Daha sonra tuz, kimyon, biber salçası, yumurta ve limonu ekleyip 15 dakika yoğuruyoruz.Unu ilave edip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. 


© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

(Yoğururken kalan yarım bardak sıcak suyu hamurun kıvamını kontrol ederek ekliyoruz.Eğer hamur kıvamına geldiyse eklemeyebilirsiniz.)
Elde ettiğimiz hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz ve parmağımızla üzerine çukur açıyoruz.
Yoğurmak ve şekil vermek işlemlerinden sonra köftelerimizi haşlamak için derin ve geniş bir tencereye su ve tuz koyup kaynatıyoruz.Köftelerimizi kaynayan suda 10-15 dakika pişirip suyunu süzüyoruz.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Sos için, zeytinyağını ısıtılmış tavaya alıp ezilmiş sarımsaklarımızı 1 dakika kavuruyoruz.Salçalarımızı ve limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha karıştırıyoruz.
Servis tabağına aldığımız köftelerimizin üzerine sosumuzu döküyoruz.Dilerseniz nar ekşisi, nane ve sumakta  servis asamaşında kullanılabilir.Kıyılmış maydanoz serperek sıcak yada soğuk servis edebilirsiniz.


© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Afiyet  Olsun

Funda Yüce Gomez Solis

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder