24 Şubat 2011 Perşembe

Yufka Mantısı



Yufka Mantısı
Bugün sizlerle baklava yufkasından yapılan, halk arasında yalancı mantıda denilen bir yemek tarifi paylaşıyorum.Aslında ben bunu, en kısa şekilde mantı nasıl yapabilirim diye düşünürken buldum J belki yapanda vardır.Zaman zaman makarna ilede yapılan bu tür kolay mantılar, hamur açılarak yapılan mantıların birebir yerini tutmasada oldukça lezzetli ve çokta kolay yapılıyorlar.Mantı yapmak için zamanı olmayanlar içinde ideal olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz.
Yufka Mantısı
4 kişilik
Malzemeler :
250 gr baklava yufkası    
300 gr dana kıyma (orta yağlı)
1 adet kuru soğan (çok ince doğranmış)
Yarım su bardağı ince kıyılmış maydanoz
3 yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta (isteğe bağlı)                          
6 çorba kaşığı  zeytinyağı                       
1 çay kaşığı kekik, nane, karabiber, kırmızıbiber
Tuz
1 çay bardağı  sıcak su
Yoğurt Sos İçin :
1 su bardağı  yoğurt
1 çay kaşığı tuz (isteğe bağlı)
4 diş ince kesilmiş ve ezilmiş sarımsak
Hazırlanışı :
Mantımızın iç harcı için genişçe bir kaseye kıyma, soğan,  maydanoz baharatlar ve tuzumuzu alıyoruz.Bütün malzemeyi 5 dakika yoğuruyoruz ve üstünü kapatarak yufka yapraklarını hazırlayana kadar dinlendiriyoruz.
Baklava yufkaları genellikle 500gr´lık kutular halinde satılıyor.4 kişilik bir servis için yarısını kullanabilirsiniz.Ancak sarma işleminden sonra eğer az bulursanız duruma göre ilave yapabilirsiniz.
Baklava yufkasının yarısını ortadan kesiyoruz.Kalan yufkaları kutusuyla birlikte buzdolabında bir süre daha muhafaza edebilirsiniz.Ancak bana sorarsanız, kuruyabileceği için fazla bekletmeden börek yaparak değerlendirebilirsiniz.(Baklava yufkasıyla börek tarifinide haftaya yazıyorum)
Ortadan ikiye böldüğümüz yufkalarımızı,tezgah üzerinde tekrar ikiye kesiyoruz. Fotoğraftaki gibi iç harcını koyarak rulo halinde sarıyoruz.

Bu aşamada 2 seçeneğiniz var.Ruloları isterseniz 2´şer cm kalınlığında doğrayabilirsiniz yada kendi etrafında sararak 1 rulodan 2 küçük gül şekli elde edebilirsiniz.Şekillerin düzgün olması yada güle benzemeleri çok önemli değil çünkü sonunda üzerlerine sos geleceği için görünmeyeceklerdir.Daha pratik olanı, rulo yaptıktan sonra 2´şer cm doğrayarak (yada gül şekli vererek) yağladığımız cam fırın tepsisine diziyoruz.Yumurtanın beyazını yufkayı sararken açılmaması için uç kısımlara sürüyoruz.(dilerseniz sadece suda kullanabilirsiniz)Sarısını ise fırına vermeden üzerine sürüyoruz.

200 derecede ısıttığımız fırında, üzerleri kızarana kadar ve etlerin pişip pişmedigini kontrol ederek yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz.
2 yemek kaşığı domates salçasını 1 çay bardağı  sıcak su ile inceltiyoruz. 4 çorba kaşığı  zeytinyağı ekleyerek 1-2 dakika kavuruyoruz.Sıcak olarak fırından çıkardığımız mantıların üzerine gezdiriyoruz.Fırını kapatıyoruz ancak mantıları sıcak fırında sosunu çekene kadar bekletiyoruz.

Bu arada yoğurt sosumuzu hazırlıyoruz. Yoğurt sosumuz için, yoğurdumuzu tuz ve sarımsak ile 1 dakika çırpıyoruz.
Mantıları servis tabağına alıyoruz.Yoğurt sosumuzu döküyoruz.Kalan 2 çorba kaşığı  zeytinyağında 1 çorba kaşığı  salçayı 1-2 dakika kavurarak üzerine dökebilir ayrıca maydanoz, sumak ve nane ile dekore edip servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder