20 Mart 2011 Pazar

Bulgur İtirafı



Hani şu vazgeçemediğimiz beyaz pilav varya, ondan bende vazgeçemiyorum.Zorunlu hizmet ama benimki.Yok yani, burda bulgurda satmıyorlar.Hadi benimki zorunlu da size ne oluyor kuzum J
 Pilavsız ana yemek servisleri hep biraz eksik kalıyor nedense.Patatesle sebzelerle yaptığımız garnitürler etlerin yanında “eh ne yapalım olsun” der gibi duruyor J  hele kurufasulyeyi pilavsız düşünemiyoruz bile milletçe.
Hatırlarsak şöyle; tavuklu, etli, nohutlu, şehriyeli, domatesli, patlıcanlı, dereotlu, safranlı, sebzeli hatta karadenizin meşhur hamsili pilavı var, İspanyol´ların Paellası, canın birşey yemek istemediği zaman yanına koy yoğurdu ye, olmadı yap kuru fasülyeyi dök üstüne pilavın…
Her şekle girebilen herşeyin yanına yakışan bir nimet şu mübarek pilav. Kabul ediyorum pilav vazgeçilmezdir neredeyse ama bana sorarsanız bulgur pilavı candır J Candırda adama sorarlar hani nerde tarif? Benim bile ilk pilav tarifim beyaz pirinçtendi! Birlikte öğreniyoruz…J
O hep ikinci plana atılmıştır hatta hafiften birde burun kıvırılmıştır.Her ne yapmışsak yanına beyaz pilavı oturttuğumuz için tariflerde boynu bükük kalmıştır.Birşeylerin içine katılmıştırda hiçbirine adını verememiştir.Kısıra koymuşuzdur, içli köfteye, mercimek köftesine, meyhane pilavına...ama hep ikinci muamelesi görmüştür nedense.Beyaz pirinçle yapılan hemen her yemeği bulgurlada yapmak mümkünken, tavuklu pilav deyince herkesin aklındaki resim aynıdır.Siz hiç tavuk-bulgurcu gördünüzmü?:)
Yıllardır edindiğimiz alışkanlıklarımızdan ve -lezzet- tercihlerimizden dolayı, ki bu çok göreceli bir kavram, genel olarak beyaz pirinç bir numara olmuş mutfaklarımızda hep, tahtını kaparak bulgurun.Oysa ki beyaz pirincin kan şekerini yükseltme hızı fazlayken bulgur pilavında bu yok.Birde sebzeli yaptığınız zaman tadından yenmez ama  ben illaki güneydoğudaki gibi şehriyeli pişirmeyi severim, yanında yoğurtta olursa başka birşey istemem :)
Nedir bu bulgur diye merak eden varsa kısaca anlatayım; Bulgur,buğdayın kaynatılmasıyla elde edilir.Kaynatılan buğday, kurutulur ve kabuğu soyularak değirmende öğütülür.İnce öğütülürse onunla kısır yaparsınız kalın öğütülürse bulgur pilavı.
Su ve buğdaydan meydana gelen bulgur, beyaz pirince göre vitamin ve protein açısından daha zengindir.4 kat daha fazla kalsiyum ve demir içeriyor.Hatta içerisindeki demir ıspanaktan bile daha fazla.Protein miktarıda pirincin 2 katı.Ayrıca karbonhidrat oranı düşük olduğundan da oldukça değerli bir besin maddesi.Kanser savasçısı olan bulgurun, radyasyonu emmediğini ve radyasyona karşı dayanıklı olduğunuda eklemek lazım.Aslında bulguru tahıllar kategorisinde yazacağım için fazla detaya girmek istemiyorum.
Demem o ki; açık ve net olarak beyaz pirince göre daha sağlıklı bir besin olmasına rağmen kıymeti yeterince bilinmiyor bulgurun.Daha çok bulgur yemeği yapmalısınız. Önce o vardı, pirinç sonradan bulundu ve eskiden, bugün pirinçle yapılan yemeklerin çoğu bulgurla yapılırdı. Fakat siz yinede ´´ Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın´´ derseniz, pirinçten vazgeçmeyin tabi ama ´´Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın´´ derim bende J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder