18 Mart 2011 Cuma

Krema Katalana



Krema Katalana :
Bugün sizlere Krema Katalana´yı tarihiyle birlikte anlatmak istiyorum.Herne kadar tarih, bu tatlının geldiği yer konusunda net bilgiler vermesede adını aldığı insanlardan biraz bahsetmek gerekir diye düşünüyorum.

Katalanlar, Kuzey İspanya ve Güney Fransa´nın Akdeniz sahillerinde yaşayan bir halktır.Akdeniz boyunca 580km sahili vardır.Bu özerk bölgeye Katalunya adı verilir ve başkenti Barselona´dır.

Katalunya bölgesinde 3 resmi dil vardır.İspanyolca, Katalanca ve Arenese dili. Dilleri latin kökenlidir.Fransızca ve İspanyolcaya benzer.

2006 verilerine göre bölge nüfusu 7.135.000 kişidir ve bu nüfusun yaklaşık %13´ünü yabancı göçmenler oluşturur.


Krema Katalana nereden geliyor ?
Akdeniz ülkelerinde 19 Mart, San José günü, bildiğimiz adıyla babalar günü olarak kutlanır.Katalunya ve pek çok latin ülkesinde Sant Josép, katalancası : Sant Jusep, aslında hristiyanlıktan önce ilkbahar bayramı yani bir çeşit hidrellez olarak kutlanırken, bugün babalar gününe dönüşmüş durumdadır.
İste eskiden bu özel günde Katalunya´da bu tatlı yapılır ve yenilirmiş, ancak şimdi Katalanlar ve İspanyollar, bu tatlıyı sadece bu günde değil herzaman yapıp yiyorlar.
Tarihe göre, yüksek bir ihtimalle bu İspanyol tatlısı olarak bilinen tarifin orijinali, Cambridge´den geliyor ve tarihi 17.yy´a kadar gidiyor.Fakat o tarihlerde ve sonrasında da bu kremi bütün avrupa, pastalarda ve tatlılarda kullanıyordu.
Katalanlar ise bu tatlının 18.yy doğduğunu ve kendilerine ait olduğunu söylüyorlar. Onlara göre birgün bir obispo (bir çeşit önemli din adamı) bir manastırı ziyaret ediyor.Manastırdaki rahibeler bu obispo için çok aceleyle bir tatlı yapıyorlar ancak kıvamı biraz sulu oluyor.Onlarda kıvamı koyultmak için üzerine sıcak şeker ekliyorlar ve opispoya böyle ikram ediyorlar.Obispo sıcaktan dolayı ´´Crema!´´(quema! en catalán), diyor .Bu Katalancada sıcak anlamına geliyor ve dolayısıyla katalan ateşi böyle doğdu diyorlar.
Krem Katalan, 19.yy. ise Fransızlar tarafından yapılmış ve Créme Brúlée yani toz krem adıyla anılmıştır.
Krem Katalan hangi millet tarafından bulunmuş olursa olsun, sonuçta ortaya pek çok insanın zevkle yediği, sıcak ve soğuğun muhteşem uyumuyla nefis bir tatlı çıktı.Sizde deneyebilir ve bu güzel tatlıdan belkide vazgeçemiyebilirsiniz.


Krema Katalana :
4 kişilik                
Malzemeler :                  
2,5 su bardağı süt  
4 yumurtanın sarısı
6 çorba kaşığı  toz şeker
1,5 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çubuk tarçın
1 limon kabugunun rendesi
Hazırlanışı :
Sütü pişirme tenceresine alıyoruz.Tarçın çubuğunu ve limon kabuğu rendesini ekleyerek orta ateşte kaynatıyoruz.Kaynama başlayınca çok kısık ateşte 10 dakika daha pişiriyoruz.
Pişen sütü süzgeçten geçirerek tarçın çubuğunu ve limon kabuğu rendelerini çıkarıyoruz.
Cam bir kasede yumurta sarılarını ve toz şekeri 5-6 dakika tel çırpıcıyla çırpıyoruz.Nişastayı ve sıcak sütten 2 kaşık ekleyerek karıştırıyoruz.Kısık ateşte pişmekte olan süte çırparak yavaş yavaş  ekliyoruz.Ateşi orta dereceye getiriyoruz ve karıştırarak 4-5 dakika kadar pişiriyoruz .

Koyulaşmaya başlayınca ocağı kapatıyoruz.Toprak fırın kaplarına koyuyoruz.Soğumaya yakın herbir kabın üzerine  1 çorba  kaşığı  toz şeker serpiyoruz. Yanlızca üstten ısıtığımız fırında, şekerler eriyip kızarana kadar tutuyoruz yada şeker yakma makinanız varsa kullanabilirsiniz.

Özelliği şekerin yakılması olmakla birlikte, yinede dilerseniz şeker dökmedende süslemeyi istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder