20 Haziran 2011 Pazartesi

Ispanaklı Peynirli Cannelloni

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabim.com



Cannelloni Nedir ?
Cannelloni” İtalyanca´da “oluk” anlamına gelen içi boş silindir şeklindeki bir makarna çeşididir. Bazen, “Manicotti” ismiyle de anılan “Cannelloni” tipi makarnalar, genellikle et, sebze yada balık çeşitleriyle doldurulup domates sosu ve beşamel sosla fırında pişirilerek yapılır.
Bilinenin dışında, “Cannelloni” sadece İtalya´ya özgü bir yemek olmayıp, yüzyıllar süren ticari ilişkilerin sonucu olarak, gastronomik ve kültürel etkileşimlerle İspanya´nın Katalonya bölgesinde de geleneksel olarak yapılır.
Arjantin ve Uruguay´da olduğu gibi Katalonya bölgesinde de özellikle et ürünleriyle yapılan bu yemek geleneksel yemekler arasındadır.

“Cannelloni” yaparken, içi boş silindir makarnalar kullanabileceğiniz gibi bu yemek için özel satılan yapraklardan ya da küçük lazanya yapraklarından da faydalanabilirsiniz.
Seçeceğiniz malzemeye göre istediğiniz soslarla pişirebilirsiniz.

2 kişilik:
Malzemeler:
250 gr cannelloni makarna  ya da 12 adet Lazanya yaprağı  
500 gr taze ıspanak (yıkanmış)
1 kuru soğan (ince doğranmış)
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 diş sarımsak (ince kesilmiş ve ezilmiş)
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
 
Beşamel sos için: (isteğe bağlı)

 1 bardak  sıcak süt
 1 çay bardağı soğuk süt
 2 çorba kaşığı un
 Tuz

Domates sos için: (isteğe bağlı)

2 domates (rendelenmiş)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı şeker
Tuz
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hazırlanışı:

Bu tarifte ben kullanmadım ancak, beşamel sos ve domates sos isteğe bağlı olarak kullanılabilir.

Cannelloninin iç harcı için, doğradığınız soğanı 4 çorba kaşığı zeytinyağında 5 dakika soteleyip sarımsak ilave edin.

Ispanakları mümkünse tahta bıçakla yoksa elinizle kopararak sotelediğiniz soğana ekleyin.
Toplamda 10 dakika pişirip ocağı kapatın.Tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın.
Pişireceğiniz cam fırın kabını zeytinyağıyla yağlayın.
Beşamel sosu hazırlamak için, tencerede un ve soğuk sütü  iyice karıştırın.Daha sonra sıcak sütü ve tuzu ekleyip  orta ateşte tel çırpıcıyla karıştırarak  pişirin.
Ağır ateşte karıştırmaya devam ederek on dakika daha  pişirip süzgeçten geçirerek kullanın.
Domates sosu hazırlamak için, zeytinyağına rendelenmiş domatesleri alın.Kısık ateşte arada karıştırarak domatesler suyunu biraz çekip karışım koyulaşana kadar pişirin. 
Sos koyulaşmaya başlayınca kekik, karabiber, tuz ve şeker ekleyin. Bütün malzemeyi karıştırıp kısık ateşte 2 dakika daha pişirin.
Cannellonileri ya da lazanya yapraklarını pişirerek kullanacağınız için, bir tencereye 1lt su koyup kaynatın. Makarnaları ya da yaprakları 2-3 dakika kadar kaynayan suda tutup çıkarın.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Ispanaklı-peynirli harçtan yaprakların başlangıç noktasına koyup rulo şeklinde sarın.Ya da cannellonilerin içini harçla doldurun.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Dilerseniz ruloların üzerine, domates sosu sonra beşamel sosu ilave edebilirsiniz. Ben beşamel sos çok tercih etmediğim için peynirle kapladım.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Son olarak, hazırladığınız cannellonileri  200 derecede önceden ısıttığınız firında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Afiyet Olsun

Funda Yüce Gomez Solis

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

2 yorum:

zeymuran dedi ki...

bende yapayım canım harrıka gorunuyor,ellerıne sağlık

Funda dedi ki...

Tesekkur ederim Zeymuran :) simdiden senin de ellerine saglik, afiyet olsun sevgiler :)

Yorum Gönder