3 Haziran 2011 Cuma

Şıllık Tatlısı



Şıllık Tatlısı
Şanlıurfa´da, yani yerinde ilk kez tadına baktım Şıllık tatlısının.Adı nereden geliyor kimse bilmiyor, çokta önemli değil ama tadı güzeldi.Zaten mutfağımızın yemek ve tatlı adları konusunda doğal bir maşallahı var J Vezir parmağı, dilber dudağı, bülbül yuvası vb. bu böyle gider.
Görüntüsünün aksine çokta ağır olmayan bir tadı var Şıllık tatlısının, tabi usulüne uygun yapılırsa.Aslında bu da çok doğru bir tanım olmayacak, çünkü  bazı ustalar tavayı kuyruk yağıyla yağlıyorlar.Genel olarak tarif etmek gerekirse, çok ince hazırlanmış kreplerin ceviz ya da fıstıkla doldurularak rulo halinde sarılması ve şerbetlenmesiyle hazırlanıyor diyebiliriz. Denemek isteyenler için buyrun efendim tarifim tavsiye ederim.
6-8 Kişilik

Malzemeler :
1 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 yumurta
1 paket vanilya
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
Yarım su bardağı ince çekilmiş yeşil fıstık
Tavayı yağlamak için zeytinyağı yada tereyağ
 
Şerbet için :
1 su bardağı şeker (Çok şekerli sevmiyorsanız yarım bardak da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı :

Cam ve genişçe bir kasede süt ve yumurtayı 3 dakika tel çırpıcıyla çırpıyoruz. Un ve vanilyayı eleyerek ekliyoruz ve 3 dakika daha çırpıyoruz. Harcımızı 30 dakika kapalı ve serin bir yerde dinlendiriyoruz.

Yağladığımız ve kızdırdığımız tavayı (herbir krep için 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yada tereyağı yeterli olacaktır) yarım çorba kepçesi harçtan yayarak döküyoruz.Kreplerin ince olmasına dikkat edin.Alt kısmı hafif kızarınca çeviriyoruz ve 2 tarafıda pişince açık bir kaba alıyoruz.20 dakika kadar soğutuyoruz.
 
Şerbeti hazırlamak  için, suyu ve şekeri 25 dakika kaynatıyoruz.Limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.

Hazırlamış olduğumuz kreplerimizin herbirine ceviz serpiyoruz ve rulo halinde sarıyoruz.2´şer cm eninde kesiyoruz ve servis tabağına alıyoruz.Sıcak şerbeti  üzerlerine döküyoruz. Şerbeti çekmesi için beklemenize gerek yoktur.

Tatlıların üzerine çekilmiş yeşil fıstık serperek sıcak yada biraz bekleyerek servis yapabilirsiniz.


Afiyet Olsun

2 yorum:

zeymurancafe dedi ki...

bu tatlıyı yemedım ama su gıbı programında yorumcuların bırınden duymuştum,merak da etmiştim aslında,işte şimdi karşımda,ellerıne sağlık

Funda dedi ki...

Tesekkur ederim Zeymuran :) kolayca yapilabilen guzel bir tatli denemelisin.Simdiden eline saglik.Sevgiler...

Yorum Gönder