7 Haziran 2011 Salı

Zeytinyağlı Yaprak Sarması



 
Zeytinyağlı Yaprak Sarması  
6-8 kişilik
Malzemeler :
700 gr taze ya da salamura üzüm yaprağı
1 su bardağı pilavlık pirinç
2 soğan (çok ince doğranmış)
Yarım demet maydanoz (çok ince doğranmış)
Yarım çay bardağı çam fıstığı
Yarım çay bardağı kuş üzümü
1 domates (çok ince doğranmış) ya da 2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım limonun suyu
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1,5 çay bardağı sıcak su
1,5 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı :
Yapraklarımızı eğer salamura kullanacaksak önceden suda bekleterek fazla tuzundan arındırıyoruz..Haşlanmış salamura yaprak bile olsa, bu tarifteki pişirme yöntemine göre, mutlaka üzerini geçecek kadar su koyarak önceden en az 20 dakika tekrar haşlıyoruz. Eğer taze yaprak kullanacaksanız, yine üzerlerini geçecek kadar suda yapraklar yumuşayana kadar haşlamanız yeterlidir. Her iki durumda da haşladığımız suyu süzüyoruz.Soğuk sudan geçirip yaprakları sıkarak fazla sularını alıyoruz.
Ön hazırlık olarak yaprakların  saplarını koparıyoruz ve birkaç yaprakla birlikte pişirecegimiz tencerenin dibini kaplıyoruz.
Pirincimizi yarım saat ılık tuzlu suda bekleterek yıkayıp süzüyoruz.
1 çay bardağı zeytinyağını ısıtılmış tencereye koyuyoruz. Çam fıstığını zeytinyağında renkleri hafif sararana kadar kızartıyoruz. Doğranmış soğanlarımızı ve tuzumuzu ekliyoruz ve 5 dakika kadar kavuruyoruz. Yıkayıp süzdüğümüz pirinçlerimizi ilave ediyoruz. 3 dakika birlikte kavuruyoruz.
Domates salçası yada çok ince doğranmış domatesimizi ekliyoruz.Hepsini iyice karıştırıyoruz.
Son olarak baharatları, maydanozu, şekeri, tuzu, 1 çay bardağı sıcak suyu ve yarım limonun suyunu ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.(Pirinçlerin tam pişmemiş olması gerekiyor)
Demlenen harcımız soğuduktan sonra yapraklarımızı sarmaya başlayabiliriz. Bunun için önceden hazırladığımız yaprağı, parlak kısmı dışarıya bakacak şekilde bir tabağa koyuyoruz ve herbir yaprak için yaklaşık 2 tatlı kaşığı iç kullanarak yapraklarımızı sarıyoruz. Sarma işlemini harcı koyduğumuz kısmı kendi üzerine katlayıp, yaprağın yan kısımlarını içe doğru katlayarak yapıyoruz.
Hazırladığımız sarmaları tencereye boşluk bırakmayacak şekilde diziyoruz.Sarmaların üzerine kalan zeytinyağını döküyoruz. Açılmamaları için üzerlerine ısıya dayanıklı ve renksiz bir tabak kapatarak kısık ateşte 30 dakika kadar kontrol ederek pişiriyoruz.Kısık ateşte pişirdiğiniz taktirde dolmalarınız hem daha lezzetli olacak hemde dağılmadan pişeceklerdir.
Sarmalarımız piştikten sonra 30 dakika  dinlendirip servis tabağına alıyoruz.Pişirdikten hemen sonra servis yapacaksanız servis zamanına kadar limon dilimleriyle kaplayabilirsiniz.Böylelikle renk değiştirmelerini ve kurumalarını da önlemiş olursunuz.

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder