16 Ağustos 2011 Salı

Fırında Şakşuka

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

      
Kökeni Tunus´a kadar giden ve Tunus dilinde de “karışım” anlamına gelen “Shakshouka”, genel olarak patlıcan ve çeşitli sebzelerin kızartılıp yoğurt ve domates sosuyla birlikte karıştırılmasıyla hazırlanır.
Yaz aylarında sevilerek yenilen Şakşuka´yı fırında pişirerek daha hafif ve sağlıklı bir yaz aperatifi hazırlayabilirsiniz.


4 Kişilik
Malzemeler:
3 adet ince ve uzun patlıcan
4 adet yeşil biber
2 adet  havuç  
3 adet patates
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yoğurt sosu için:
1,5 su bardağı  yoğurt
1 çay kaşığı tuz (isteğe bağlı)
2 diş ince kesilmiş ve ezilmiş sarımsak
Domates sosu için :
4 domates (ince ve küp küp doğranmış)
4 diş sarımsak (ince kesilmiş ve ezilmiş)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Hazırlanışı :
Patlıcanların kabuklarını alacalı soyun.(bilmeyenler için hatırlatma: alacalı soymak demek patlıcanların yada benzer bir sebzenin kabuklarını aralıklı olarak uzunlamasına soymak demektir) Patlıcanların içindeki acıyı çıkarmak için, 1 litre suya 2 çorba kaşığı tuz koyun ve karıştırıp patlıcanları dilimleyerek bu suda yarım saat bekletin.Yarım saat sonunda bu suyu döküp patlıcanları yıkayın ve kurulayın.
Patlıcanları zeytinyağı ve tuzla ovarak ısıya dayanıklı cam fırın kabına dizin.Biberleri, havuçları ve patatesleride yıkayıp istediğiniz sekilde dilimleyin.Hepsini zeytinyağı ve tuzla ovarak ısıya dayanıklı cam fırın kabına dizin.190 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 20-30  dakika kontrol ederek pişirin.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Domates sosu için, zeytinyağına  domatesleri koyun.Kısık ateşte arada karıştırarak domatesler suyunu biraz çekip karışım koyulaşana kadar pişirin.
Sos koyulaşmaya başlayınca  karabiber, tuz ve şeker ekleyin.Bütün malzemeyi karıştırıp kısık ateşte 2 dakika daha pişirin.

Yoğurt sos için, yoğurdu tuz ve sarımsakla birlikte 2 dakika karıştırın.
Pişen sebzeleri servis tabağına alın.Domates sosu ve yoğurt sosu üzerine dökün.Dilerseniz soğuk ya da sıcak servis yapabilirsiniz.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Afiyet Olsun
Funda Yüce Gomez Solis

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder