22 Ağustos 2011 Pazartesi

Pizza

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.



Pizza 
Bugün, birkaç pizza hamuru denemesinden sonra, en çok beğendiğim pizza tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.Daha önce farklı hamurlar da denedim belki onların beğeneni de ayrı olacaktır.Daha sonra onları da yazacağım ancak genel olarak pizza yaparken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.
Pizza yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar :
Bunlara uyduğunuz taktirde gerçekten çok güzel pizzalar yapabilirsiniz :
  • Seçtiğiniz unun, sert durum buğdayından yapılmış, protein miktari yüksek ekmeklik un olmasına dikkat edin.Paket üzerindeki protein oranı 12-13 ise bu idealdir.Bu özelliklerde ununuz yoksa büyük ihtimalle istediğiniz sonucu alamayacağınızdan öncelikle ununuzu doğru seçin
  • Hamurun mayalanma süresine ve yoğurma aşamalarına titizlikle uyun
  • Pizzanın fırındaki pişme süresine dikkat edin ve süreyi aşmayın
  • Kullanacağınız peynirin mozzarella gibi, eriyebilen ve uzayabilen özellikte olması tercih olmakla birlikte, pizzanızın bilinen standartlarda olmasını sağlayacağını unutmayın.
Dikkat: Pizza ya da lazanya gibi yemeklerde kullanılan mozzarella tipi ayrıdır.Peynirinizi alırken sorun yada paketin üzerini okuyun.
Pizza
2 kişilik :
Malzemeler :
Hamur için :
300 gr un (2,5 su bardağı elenmiş)
15 gr yaş maya (2 çorba kaşığı ılık suda eritin)
1,5 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı mısır unu
Pizza Malzemeleri :
200 gr Mozzarella peyniri (rendelenmiş)
Domates sosu için :
4 domates (rendelenmiş)
4 çorba kaşığı  zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Diğer malzemeler : Bu malzemeleri isteğinize göre seçebilirsiniz.Mantar, ıspanak gibi malzemeleri çiğ olarak yada 1-2 dakika soteleyerek kullanabilirsiniz.
1 kuru soğan
2 yeşil biber
2 domates
1,5 su bardağı Ispanak
1 çay bardağı mantar
1 çay bardağı mısır
Siyah zeytin
Hazırlanışı :
Domates sosu için :

Rendelenmiş domatesleri kısık ateşte arada karıştırarak domatesler suyunu çekip karışım koyulaşana kadar pişirin.Sos koyulaşmaya başlayınca zeytinyağı, kekik, karabiber, tuz ve şeker ekleyin.
Bütün malzemeyi karıştırıp kısık ateşte 2 dakika daha pişirin.
Hamur için :

Yaş mayayı ve şekeri bir kaba koyun. 2 çorba kaşığı ılık su ile eritin.Mayanın üstünü kapatarak 15 dakika kadar  kabarmasını bekleyin.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Unu, geniş ve cam bir kaseye eleyerek koyun.Tuzunu dökün.Unun ortasını açın.Kabarmış mayayı ve ılık suyu ilave edin.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Yoğurarak oldukça yumuşak bir hamur elde edin.Yoğurma işlemini 5 dakika yapın ve sona doğru elinize 1 avuç un alarak hamuru toparlayın.(Hamur yumuşak olacak.)Hamuru yağlanmış cam ve geniş bir kaseye koyarak havayla temasını kesin.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Hamuru ılık bir ortamda (bunun için fırının içini hafifçe ısıtıp kapattıktan sonra kullanabilirsiniz) üstü kapalı olarak 1 saat mayalayın.1 saat sonunda 2´ye ayırın ve tezgah üstünde elinizi çok az unlayarak 5 dakika daha yoğurun.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Mısır unu serptiğiniz tezgah üstünde, her bir parçayı merdane  yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde ince açın.(incelik asağı yukarı fotoğraftaki gibi olabilir)


Açtığınız hamurun üzerine hazırladığınız domates sosundan 3 çorba kaşığı koyun ve heryerine eşit şekilde yayın.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Sırasıyla soğan, biber, mantar, domates, mısır, ıspanak ve peyniri pizzanın üzerine yerleştirin.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Dikkat : Peyniri isterseniz pizzanın pişmesine yakın koyabilirsiniz.Böylece eriyen ve uzayan bir yapı kazandırabilirsiniz.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.
Eğer daha gevrek seviyorsanız peyniri, fırına koymadan serpebilirsiniz. Diğer bir seçenekte, peyniri 2´ye ayırıp yarısını iç malzemelerle karıştırıp diğer yarısını pişmeye yakın serpmektir.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.
Hazırladığınız pizzayı 230 derecede önceden ısıttığınız fırında 20-25 dakika pişirin.Pişmeden 3 dakika önce çekirdeklerini çıkartıp dilimlediğiniz zeytinleri üzerine koyun.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Pişirirken süreye dikkat ederek fırında fazla bekletmemeye özen gösterin.
Pizza servisinizi, hazırlayacağınız herhangi bir salata ve içinde kullandığınız malzemelere göre seçeceğiniz bir içecekle yapabilirsiniz.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.


Afiyet Olsun


Funda Yüce Gomez Solis
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

2 yorum:

Cafe Portakal dedi ki...

harika enfes bir görüntü ellerine sağlık

Funda dedi ki...

Tesekkur ederim, daha iyisini yapmaya çalisacagim =) sevgiler

Yorum Gönder