19 Eylül 2011 Pazartesi

Boşnak Böreği Pita

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.




Boşnak Böreği - Pita  
Boşnak Böreği diğer adıyla Pita. Boşnak sofralarının vazgeçilmezi,hatta evlenirken gelinlerin bilip bilmediği test edilen.Yapılışı miras gibi nesilden nesile aktarılan bir gelenek.
Genellikle ekşimik denilen lor türevi bir peynirle ya da ıspanaklı, patatesli kabaklı harçlarla hazırlanan Boşnak Böreği´nin Arnavut versiyonunda da geleneksel olarak pırasa kullanılır.
Boşnak olmasamda araştırdım birkaç deneme yaptım ve sizlerinde kolaylıkla yapabileceğinizi umduğum bir tarif ortaya çıkardım.Bugün sizlerle bu tarifi paylaşmak istiyorum. Malzeme listesine ve yapılış aşamalarına uyduğunuz taktirde çok güzel börekler yapabileceğinize inanıyorum.
Bu tarifte dikkat etmeniz gereken en önemli nokta hamurun açılma aşamasıdır.Sabırlıysanız ve hamura nazikçe davranırsanız emin olun sonuçtan çok memnun kalacaksınız.Tabiki en önemlisi bunu severek yapıyor olmanızdır.
Tarife geçmeden önce birkaç konuya daha açıklık getirmekte fayda görüyorum.Orijinal tariflerde tereyağ ile sıvıyağın karıştırılarak kullanılıyor olmasına rağmen tarifimde sadece zeytinyağı kullandım. Bunun nedeni, her iki opsiyonuda denediğimde zeytinyağlı olanın daha iyi sonuç vermesindendir. Benim tavsiyem sadece zeytinyağı kullanmanız olmakla birlikte, siz isterseniz karıştırarakta yapabilirsiniz.Diğer konu, eğer ıspanak kullanacaksanız tarifte olduğu gibi pişirmeden hazırlamanızı tavsiye ediyorum.Ayrıca iç malzeme olarak farklı alternatiflerde deneyebilirsiniz.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.
Bir diğer önemli konu hamurun açılma yöntemi ve doldurulduktan sonra sarılma aşamasıyla ilgili.Boşnakların çoğu temiz bir sofra bezi ya da çarşaf üzerinde hamuru açtıklarından bazı yerlerde bu börek çarsaf böreği olarakta adlandırılmaktadır.Eğer böyle bir bez kullanmayacaksanız hamur açacağınız zeminin oldukça geniş ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz.Hamur geleneksel olarak oklava kullanılmadan elle açılıyor olmasına rağmen bu işte acemiyseniz, hamuru en azından servis tabağı genişliğine getirene kadar oklava kullanabilirsiniz.Sonrasında elle devam edebilirsiniz.
Şimdilik en önemli noktalar bunlar.Bu tarifi okuyan ve böreğin yapılışını bilen Boşnak arkadaşlarda fikirlerini ve önerilerini paylaşabilirler.
Şimdiden kolay gelsin diyerek tarife geçiyorum.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Boşnak Böreği - Pita
4 kişi için :
Malzemeler :
Hamur için :
300 gr elenmiş tam buğday unu (2 su bardağı) (protein oranı 13 olabilir)
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı ılık su
Yarım su bardağı zeytinyağı
Harç için :
300 gr taze ıspanak (yıkanmış)
200 gr (1 su bardağı) rendelenmiş beyaz peynir yada benzer bir peynir çeşidi
1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı karabiber  (tercihen taze çekilmiş)
Tuz
Hazırlanışı :

Unu geniş ve cam bir kaseye eleyerek koyun.Tuzunu dökerek unun ortasını açın.Ilık suyunu ekleyin.Hamuru açarken sürmek için 2 yemek kaşığı zeytinyağını ayırıp kalan yağı ilave edin.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Etrafındaki undan azar azar alarak yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırın.Yuvarladığınız hamurları buzdolabında üstü kapalı olarak 1 saat dinlendirin.

Not: 
Bu şekilde hazırladığınız hamur, sadece oklava ile açılabilir ve yağ içerdiğinden dokusu diğer seçeneğe göre daha gevrek olacaktır.Diğer seçenek, hamuru yoğururken yağ eklemeyin, böylece hamur daha ince açılabilecek ve dokusu yumuşak üstü gevrek kalacaktır.Benim tavsiyem hamuru yoğururken yağ ilave etmeyin, bütün yağı açma sırasında kullanın.Eğer elle hamur açma konusunda kendinize güvenmiyorsanız hamuru yoğururken yağı ilave edin ve bekleme süresinin sonunda oklavayla açın.Sonuçta iki farklı börek hamuru dokusu elde edeceğinizden  damak zevkinize göre birini seçebilirsiniz.

Bu arada iç harcı hazırlayın.

Böreğin iç harcı için, ince doğradığınız soğanı zeytinyağında 5 dakika soteleyin.Salçayı ilave edip 5 dakika daha kavurarak ocağı kapatın.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.
Ispanakları mümkünse tahta bıçakla yoksa elinizle kopararak sotelediğiniz soğana ekleyin. Harcınıza tuz, karabiber ve peyniri ekleyerek karıştırın.
Bekleyen hamurları oklava ya da merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın.
Açtığınız hamurun üzerine ayırdığınız zeytinyağından 1 tatlı kaşığı sürün ve elinizide yağlayarak hamuru açabildiğiniz kadar açın.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Bu işlemi, hamur yumuşamış ve yağını çekmiş olacağı için kolaylıkla yapabilirsiniz.Merdane ile açmaya başladığınız hamuru elinizle kenarlardan çekerek uzatın.Hamuru açacağınız zemin geniş olmalıdır.
Hamuru dolaptan çıkardığınız şekilde açın ve üst üste tekrar katlamayın.
Yaklaşık olarak büyük bir fırın tepsisi ya da daha büyükçe açılan hamurların üzerine ıspanaklı peynirli harçtan koyun ve heryerine yayın.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Hamuru iki taraftan ortaya doğru yuvarlayarak iki uzun rulo elde edin.Hamuru ortadan ayırarak elde ettiğiniz iki ruloyuda birbiri etrafında döndürerek gül şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirin. Böreklerin üzerine sadece zeytinyağı sürün.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Hazırladığınız börekleri 200 derecede önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Pişen böreklerin üzerlerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı suyu karıştırarak sürün.
Kapalı bir kapta, temiz bir mutfak bezine sararak 10-15 dakika muhafaza edin ve sıcak servis yapın.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır.

Afiyet Olsun

Funda Yüce Gomez Solis
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

2 yorum:

zeymurancafe dedi ki...

bizde hep yapılır ama adının boşnak böreği oldugunu bılmıyordum ellerıne sağlık canım

Funda dedi ki...

Tesekkur ederim Zeymuran´cim =)

Yorum Gönder