4 Eylül 2011 Pazar

Derin Derin Dolduralım Hanımlar Beyler Aman Boşluk Kalmasın





Ne zaman sonbahar gelse ve biryerlerde kış için konserve yapan, derin dondurucuyu istifleyen turşu basan insanlar görsem aklıma hep aynı soru gelir :
Neden bu telaş?  Ne için bu hazırlık?
Çoğu kez tam da, - işte bu yüzden olabilir mi? diye kendimi  inandırmaya çalışırken bulurum.Sonunda ne ben ikna olurum  ne de katılırım bu anlam veremediğim coşkun serenomiye.Yaptıklarım bir elin beş parmağını geçmez.Oysa ahali çoktan kavanozdan geçip, bidon seviyesinde cenk etmeye başlamıştır..Köy yerindeki fazla sebzesini meyvesini saklayan, erişte kesen Sümbül teyzeden, kuruttuğu mısırdan un, fazla biberden salça yapan Hatice nineden bahsetmiyorum elbette.
Bunun sonbahar dışındaki versiyonu ise, genellikle çalışılıyor olmayı bahane göstererek, pratiklik ve zamandan tasarruf edileceği iddiasıyla çılgınca doldurulan buzluklardır.Aralarında tavuk suyundan poğaça hamuruna kadar uzanan ve en azından benim aklımın almayacağı kadar geniş bir gıda yelpazesi bulunur.
Her iki durumda, üzerinde titizlikle araştırma yapılması gereken sosyal ve psikolojik boyutlarının çok önemli olduğunu düşündüğüm bir haldir bence.
Bunlar içerisinde en dehşet verici olanları da, çarşıdan pazardan,  eve döndüğünde taze meyve ya da sebzeleri sadece 1-2 günlüğüne aceleyle buzluğa dolduran ve sonra yine aynı ezbercilikle pişirmeye çalışanlardır.Onlar ne, hangi sebzenin buzluğa ya da derin dondurucuya konulmadan önce kaç dakika haşlanması gerektiği hakkında araştırma yapmışlardır ne de çözdürme aşamasının incelikleri hakkında bilgi sahibidirler.Onlar sadece “çalışıyorum zamanım yok” diyerek, belkide sacede 10-15 dakika kazanmak uğruna ancak karın doyurmaya yarayan “şeyler” icat ederler.”Şeyler” diyorum çünkü eğer dondurma ve çözme aşamalarını usulüne uygun yapmıyorsanız elde edeceğiniz gıdalar için başka herhangi bir tanım bulamadım.(Bu arada sözlerim “onlar” içindir ve doğru yapanlar lütfen üstlerine alınmasınlar zaten burada “alınacak” bir durumdan çok “vahim” bir durum sözkonusudur)

Diğer yandan hangimizin bahçesindeki sebzeler ve meyveler dağıta dağıta bitmedi de, hangi ara onları turşu yapmaya karar verdik onu da tam olarak çözebilmiş değilim.
Demem o ki, sebzeyi meyveyi saklama yöntemleri ve nedenleri işte tam da bu yüzden ortaya çıkmış ve gelişmiş olmalı ki aksi taktirde buna başka bir açıklama getirmek olanaksız görünüyor: Fazla ise usulüne uygun sakla ki bozulmasın! Hepsi budur.
Mevsimler arası sebze ışınlayayım, efendime söyliyeyim Papua Yeni Gine´de var burda da olsun, çok güzel fasulye oldu bu sene haydi derin dondurucuyu öyle derin dolduralım ki aklımız şaşsın, hatta alt komşu Hayriye hanım nasıl olmuşsa patlıcanı dondurmuş aman biz eksik kalmayalım gibi istekler çok emin olmamakla birlikte fantazisidir işin.
Yine de günümüzdeki gıda saklama nedenlerinin binbir çesit, mantıklı gibi görünen farklı kılıfları da vardır.En popüler olanları ve sıklıkla telaffuz edilenleri: “Zamanım yok çalışıyorum”,  “Çok pratik oluyor”,”Kışın taze fasulye yemek ne kadar da güzel”!!??vs. dir. Kışlık sebzeler ne içinse artık :)
Bu insanları, yaz kış bol dekolteli elbise giyen sunuculara benzetiyorum :) Hadi yazın sıcak anlıyorum da kışın üşümüyormusun arkadaşım? Derin dondurucuları da bu durumda klima olmuş oluyor.Yani ne giyersem giyeyim önemli değil, beni sıcak ve soğuk tutan klimam var nasıl olsa.Evet doğru ama klimalar çok kötü çarpıyorlar bazen biliyormusun?
Efendim bahçeniz varsa ve sebzeleriniz meyveleriniz zamanında tüketemiyeceğiniz kadarsa, reçelinizi yapın, domatesiniz bolsa kışlık salçanızı da yapın. Güneşte kurutup B2 vitamininin canına okumayacaksanız tarhana da yapın.İsteyen istediğini tuzlasın, buzlasın ışınlasın tercih meselesi.Lakin bunları yaparken düşünün, gerçekten yaptığınız şey ve yöntem doğru mu? Araştırın öğrenin.Mısırı dondurmadan dört ile sekiz dakika arasında haşlamanız gerektiğini öğrenseniz bile donmuş mısır yemekle mevsiminde taze mısır yemenin arasındaki farkı bir zahmet görün.
Neden her sebzenin ve meyvenin bir mevsimi var dersiniz? Tesadüf değil elbette!
Birçok insan, çarşıdan pazardan aldığı kilolarca sebzeyi, bilinçsizce yıllardır aynı şekillerde kesip biçip, tabiri caizse açıldığında üstüne yıkılacak şekilde derin dondurucuya tıkıyor!Buna gerekçe olarak dolu olduğunda daha etkin kullanıldıklarını söyleyenler olabilir.Lakin böyle diye taştan yumuşak ne varsa dondurman gerekmiyor arkadaşım boşluklara buz koy buz.
Aynı şekilde bir önceki yıl turşu kurduğu plastik bidonu bir sonraki yıl yine kullanıyor!Plastik kullanmak yetmediği gibi tekrar aynı plastiği kullanmak nelere yol açıyor bilmiyor çok kimse! Zaten çokta sağlıklı olmayan “Tuzlama” yöntemiyle gıdanı saklıyorken cam yerine plastik kullanmana nasıl bir mazaret bulabilirsin bilmiyorum.
Gıda saklama yöntemlerinden en çok başvurulanı ve en sağlıklı olduğu düşünüleni besinleri dondurarak saklamanın, gerekli olduğu hallerde ve doğru yapıldığında çeşitli yönlerden faydaları olabilir.Yine de bana sorarsanız herhangi bir meyve ya da sebzeyi mevsiminde yemenin yerini hiçbir gıda saklama yöntemi tutamaz.
Sebze ve meyveleri dondurarak belki bozulma sebeplerini ortadan kaldırmış olabilirsiniz ancak bununla birlikte renk, doku, aroma ve tatlarını, hepsinden önemlisi beslenme değerlerini de muhafaza etmeyi başarmış olmalısınız.
Siz gayet masumca sağlığınızı düşünerek kendi hazırladığınız domates salçasını tüketmek isteyebilirsiniz.Bu aslında yaptığınız da sayısız faydaları olan birşeydirde. Ancak sadece doğru yöntem ve doğru miktarlarda hazırladığınızda.
Diğer yandan, bütün dünyada işini hakkıyla yapan restaurantlar bile donmuş gıdalardan mümkün olduğunca uzak dururken, evlerde gittikçe bunun tam tersi bir manzara olması da oldukça düşündürücüdür.
Bazen doğru saklama yöntemleri kullanarak, gıdaların ömürlerini arttırmanızın hiçbir sakıncası yok elbette hatta böylelikle ekonominize de katkı da bulunmuş olabilirsiniz kendinizce.
Ancak bilinçsizce ve yanlış hazırlamış olduğunuz gıdalar, sadece ekonominize zarar vermekle kalmayacaktır.Sağlığınız ekonominizden de önce korumanız gerekendir ve öyle de olmalıdır. Eğer gerektiği şekilde, doğru teknikleri uygulayarak gıdaları donduramayacağınızı düşünüyorsanız, kalitesini kanıtlamış bir firmadan satın almanız daha sağlıklı olacaktır.
Böylelikle, bu yazıda da belirttiğim  önerilerle birlikte sizler için özellikle dondurulmuş gıdalarla ilgili birkaç önemli noktayı daha yazdım.  


Asağıdaki linke tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz.
Mutfakta özellikle besinlerle çalışırken, hergün yeni birşey öğrenme yolunu seçerseniz ve araştırmaya devam ederseniz, kendiniz ve sevdikleriniz için en sağlıklı yöntemleri ve yolları da keşfetmiş olacaksınız.
Sağlıkla ve Sevgiyle…

Funda Yüce Gomez Solis
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder