6 Mayıs 2014 Salı

Sütlaç

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


 www.benimyemekkitabim.com
   
Sütlaç, İspanya, Türkiye, Portekiz, Arjantin, Panama, Kolombiya, Meksika, İran Hindistan.... gibi birden fazla ülkenin mutfak kültüründe yer alan, pirinç, süt ve şekerin yavaş yavaş pişirilmesiyle elde edilen bir tür tatlıdır.

Sıcak ya da soğuk servis edilebilen sütlaç, farklı kültürlerde ve iklimlerde limon kabuğu, tarçın, vanilya hatta safran ve gül suyu gibi farklı malzemelerle tatlandırılarak sunulmaktadır.

Aşağıda okuyacağınız tarifi en kolay şekilde sütlaç yapmanızı sağlayacak şekilde hazırladım. Bugün bu tarifle hemen hemen aynı olan geleneksel ve modern sunumlarla hazırlanmış birçok sütlaç bulunmaktadır.

Sizler kendi damak zevkinize uygun olarak, süt ve pirinç gibi tarifteki ana malzemelere sadık kalacak şekilde değişiklikler yapabilirsiniz.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Malzemeler:

6 kişilik:

1 lt. süt
90 gr. pirinç (yarım su bardağı)
180 gr. şeker (1 su bardağı)
2 su bardağı su
16 gr. nişasta (2 çorba kaşığı)
1 çay kaşığı doğal vanilya tozu
1 Tarçın çubuğu
Yarım çay kaşığı tuz

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hazırlanışı:

Pirinçleri yıkayın ve iki bardak su ekleyerek kaynamaya bırakın.
Pirinçler suyu çekip yumuşamaya başladığında süt, şeker, tuz, tarçın çubuğu ve vanilya tozunu ekleyip karıştırın.

Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.
Sütü ekledikten beş dakika sonra ayrı bir kapta nişastayı iki üç kaşık sütle karıştırıp açarak pişmekte olan sütlaca yavaşça ilave edin ve karıştırmaya devam edin.

Sütlacın kıvamı koyulaşmaya başladığında bir iki dakika daha pişirip ocağı kapatın.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
İlk sıcaklığı geçene kadar bir iki dakika karıştırıp servis yapacağınız kaselere koyabilirsiniz.

Fırın sütlaç yapmak istiyorsanız sütlaç koyulaşmaya başladığında ocaktan alın ve fırın kaselerine koyun.

Üzerini kızartmak için birkaç seçeneğiniz var.Yumurta sarısını biraz sütlaçla karıştırıp kaselerin üzerine paylaştırabilirsiniz ya da kaselerin üzerine sadece şeker serpebilirsiniz.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Diğer bir seçenekte hiçbir şey eklemeden fırına koymaktır ki bu seçenekte sütlacınızın kıvamının biraz daha sulu olmasında fayda var.

Sütlaçların üzerlerini kızartmak için fırının sadece üst ızgara kısmını yakın ve kaseleri koyduğunuz fırın tepsisine iki üç bardak su ekleyin.

Fırının ısısını 190 dereceye ayarlayın ve sütlaçları -sürekli- kontrol ederek yakmadan üstlerini kızartın.

Pişen sütlaçlarınızı oda sıcaklığına gelene kadar bekletip buzdolabına kaldırın ve soğuk servis yapın.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Afiyet Olsun 

Funda Yüce Gomez Solis

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder