24 Kasım 2014 Pazartesi

Gaziantep Yuvalama / Yuvarlama

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

www.benimyemekkitabım.com


Gaziantep iliyle birlikte anılan ve Gaziantep'liler tarafından özellikle Ramazan bayramında, özel günlerde ve davetlerde yapılan, geleneksel bir yemek olan yuvalama, kuzu kıyması, kuşbaşı et, et veya kemik suyu, toz pirinç, nohut, yoğurt, nane ve tereyağ kullanılarak hazırlanır.

Hazırlık aşaması için en zahmetli olan kısım, kıyma ve pirinçle hazırlanmış hamurdan yapılan ve söylenildiğine göre ''mercimekten büyük nohuttan küçük'' köftelerdir. Yemeğin bunun dışındaki hazırlığı çok zahmet gerektirmez.

Bu yemeği hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri şöyle özetleyebilirim:

Kullanacağınız etin mutlaka köfteler için yağsız kuzu kıyması ve diğer kısım için haşlamaya uygun et olmasına dikkat edin.

Yemeğinizin kıvamı ve lezzeti için yoğurdunuzun süzme yoğurt olmasında fayda var.

Mutlaka kemik veya et suyu kullanın.

Aşağıda vermiş olduğum ölçülerdeki yuvalama köftelerin yarısını buzdolabı poşetine koyarak buzlukta 1-2 ay saklayabilirsiniz.

Her ne kadar ben tek başına yapmış olsam bile, yuvalama köftelerini hazırlarken Gaziantepli hanımların yaptığı gibi imece usulü yardım almayı unutmayın diyerek tarife geçiyorum.

6-8 kişilik 
                                   
Malzemeler:
                  
400 gr kuzu eti
1 su bardağı nohut
1,5 litre et veya kemik suyu
1 soğan
Tuz

Yuvalama köfteleri için:

250 gr. yağsız kuzu kıyması
1 su bardağı pirinç
3 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber, tuz

Yoğurt meyanesi için:

500 gr. süzme yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı un

Üzeri için:
3 çorba kaşığı tereyağ
3 çorba kaşığı kuru nane

Hazırlanışı:

Nohutları 1 gece önceden normal suda bekletin.Ertesi gün haşlayın ve ılık suda yıkayıp süzün.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Pirinçleri de bir gece suda bekletin ve ertesi gün yıkayıp süzerek kağıt peçete üzerinde fazla nemini alın.

Pirinç tam kurumadan mutfak robotundan geçirerek irmik kalınlığında toz haline getirin.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Kıyma, pirinç tozu, karabiber ve tuzu hamur haline gelene kadar yoğurun.Buzdolabında yarım saat kadar dinlendirdikten sonra ''mercimekten büyük nohuttan küçük'' toplar hazırlayın.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Topları bundan daha küçük yapanlarda mutlaka vardır ancak nohuttan daha büyük yapmamaya gayret edin.Hazırladığınız yuvalama köftelerini dolaba koyun ve yemeğin diğer aşamasına geçin.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini, soğanı ve et suyunu geniş bir tencereye alıp kaynamaya bırakın.Kaynarken üzerine biriken kefi (köpüğü) arada alın.Tuzunu ekleyin ve et iyice yumuşayınca içindeki soğanı çıkarın.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Et piştikten sonra yuvalama köfteleri ve pişmiş nohutları ekleyip 20 dakika kadar daha kısık ateşte üstü açık olarak kaynatın.

Yemeğin son aşaması yoğurdun eklenmesi kısmıdır.

Bunun için bir tencerede yoğurt, yumurta ve unu iyice karıştırın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak ısıtın ve yemeğin suyundan birkaç kepçe ekleyin.İyice ısınan yoğurt karışımını yemeğe karıştırarak ekleyin. 
Diğer bir seçenekte ocakta ısıtmadan, sadece yemeğin suyundan biraz ekleyerek yemeğe ilave etmektir.

Yoğurdu ekledikten sonra yemeği sadece bir iki dakika daha ısıtarak ocağı kapatın.

Son olarak tereyağını eritip nane ekleyin ve yakmadan ısıtarak yemeğe dökün.

Şehriyeli pirinç pilavı ve mevsim salatası ile servis yapabilirsiniz.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır



Afiyet Olsun 

Funda Yüce Gomez Solis

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder