14 Mayıs 2011 Cumartesi

Çavdar



Çavdar

Buğdaygiller familyasından bir tahıl türüdür.

Çavdarın ilk kez İÖ 6500 yıllarında Asya´nın güneybatısında yetiştirildiği düşünülmektedir.


Dünya çavdar üretiminin en büyük kısmını, Rusya Federasyonu, Doğu Avrupa ülkeleri ve Almanya yapar.

Türkiye´de ise çavdar üretimi Kayseri başta olmak üzere, Niğde, Sivas,Yozgat, Nevşehir ve Konya´da yapılır.

Genellikle ekmeklik un ve hayvan yemi olarak kullanılan çavdarda karbonhidrat, protein,demir, kalsiyum, magnezyum, mangenaz, fosfor, selenyum, potasyum ve B vitamini bulunur.


Faydaları :

  • Gözün görme kabiliyetini arttırır
  • Kalp rahatsızlıkları, damar sertliği ve tansiyona iyi gelir
  • Kan dolaşımı bozukluklarına faydalıdır
  • Kireçlenmelerde kullanılır
  • Mide sağlığı açısından çok faydalıdır.
  • Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler
  • Bağırsak kanserini engeller
  • Boğaz ağrılarına iyi gelir
  • Kanı sulandırır
  • Safra taşı oluşumunu engelller
  • Çabuk acıkmayı engellediği için diyet yapanlara önerilir
  • Şeker hastalari için en zararsız tahıldır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder