19 Nisan 2011 Salı

Bulgur Pilavı Ve Ayran



Bulgur Pilavı Ve Ayran

2-4 kişilik
Malzemeler :
1 su bardağı pilavlık bulgur
1,5 su bardağı su (et, tavuk yada sebze suyuda kullanabilirsiniz)
2 çorba kaşığı limon suyu
Yarım su bardağı istediğiniz cins şehriye
1 çorba kasığı tereyağ
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 çay kasığı tuz
1 çay kaşığının yarısı kadar toz şeker
Hazırlanışı :
Şehriyelerimizi zeytinyağında renkleri hafif sararana kadar kızartıyoruz.Bulgurlarımızı yıkayıp süzerek  şehriyelere ekliyoruz.2 dakika tahta bir kaşıkla çevirerek tuz, toz şeker ve limon suyumuzu ekliyoruz.1-2 kere karıştırıp tereyağımızı ve suyumuzu koyuyoruz.3-4 dakika orta ateşte, sonrasında kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Ocağı kapatıp, pişirdiğimiz tencereyi mutfak havlusu ile sararak yaklaşık 30 dakika demlendiriyoruz.
Bulgur pilavınızı et ve tavuk yemekleriyle, taze fasulye, kuru fasulye yada  salata ve yoğurt ile servis yapabileceğiniz gibi, ayran eşliğindede sunabilirsiniz.Dilerseniz pişirme sırasında, mevsimine göre domates, patlıcan ve biber gibi sebzelerde kullanabilirsiniz.

Bulgur Pilavı yapmanın püf noktaları :
Bulgur pilavı yapmadan önce bulgurunuzu tuzlu suda bekletmeniz gerekmez ancak yıkamanızda herzaman fayda vardır.
Kalın taneli pilavlık bulgurlarda su öüsü, genellikle 1  su bardağı pirince 1,5 su bardağı sudur.
Demlendirme aşamasında pişirdiğiniz tencereyi mutfak havlusu ile sararak yaklaşık olarak 30 dakika demlendirin.
Bulgur pilavı yaparken kullanacağınız et, tavuk yada sebze suları pilavınızın lezzetini arttıracaktır.Ancak et yada tavuk suyu kullanacaksanız yağ miktarını biraz azaltmalısınız.
 

Ayran

6 kişilik
Malzemeler :
2 su bardağı koyun yoğurdu
1 su bardağı süt
3 su bardağı içme suyu
Tuz (isteğe bağlı)

Hazırlanışı :
Bütün malzemeleri çırpma teli yada elektrikli mikserle köpük oluşturana kadar çırpıyoruz.Yaz mevsimin de taze nane ve buz ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder